Nieuws

Natuurtoerist Theo blogt: Wisseling der seizoenen

Bron: Pixabay
De dagen worden korter, de nachten langer. De klok is weer teruggezet naar winterse tijden. De tent ligt op zolder, de caravan en camper staan in de winterstalling en de sandalen en zwemspullen liggen in de mottenballen.
ARNHEM - De dagen worden korter, de nachten langer. De klok is weer teruggezet naar winterse tijden. De tent ligt op zolder, de caravan en camper staan in de winterstalling en de sandalen en zwemspullen liggen in de mottenballen.
Het oogstseizoen is zo ongeveer achter de rug, appels en peren geplukt, uitzondering betreft de bietencampagne. Die draait nog. Het herfstbok bier in de schappen en de wildmaand voor de restaurants en de eerste nachtvorst hebben we alweer mogen ervaren. Wisseling der seizoenen. De bladeren zijn van de bomen en Staatsbosbeheer neemt haar beheertaken serieus. Wandelpaden wordt zelfs schoon geblazen! En ook wij maken ons op voor de winter. Alhoewel. We gaan in dit seizoen wellicht minder op vakantie maar ‘het buiten’ trekt nog steeds.

Naar buiten

Op de vrije momenten gaan we lekker naar buiten voor een stevige wandeltocht door de natuur of de bossen. Stevige jas aan, muts op, stoere schoenen aan en toch weer die paden op. Er valt nog voldoende te beleven. Paddenstoelen bij de vleet, mooie kleuren in het bos en op een mistige morgen prachtige luchten en een enkele keer zien we de witte wieven in het veld. De trekvogels zijn al lang en breed vertrokken naar zonnige oorden. Neemt niet weg dat we ons kunnen verbazen over de vogels die achtergebleven zijn of juist naar ons land zijn gekomen om hier te overwinteren. In sommige streken van onze provincie is het gegak van de ganzen niet van de lucht. En struinen langs de rivieren krijgt nu wel een extra dimensie. Het water staat in de herfst nog niet zo hoog maar de regen heeft de rivierklei al lekker zompig gemaakt. Zo’n struintocht eindigt toch vaak met veel modder aan de wandelschoenen.
Maar dan dat gevoel om, na enkele uren buiten te zijn geweest, ergens binnen te komen, kachel of open haard aan, koontjes beginnen te gloeien, binnen no-time beginnen de jassen te stomen naast een bord dampende snert, warme chocomelk of een lekkere borrel. Respect is er ook voor de wielrenners en hardlopers die door weer en wind hun sportieve rondjes draaien. Weer een geheel eigen manier om van het buiten te genieten. Het is gladder en gevaarlijker dus. Echter de temperatuur is doorgaans weer aangenamer om te sporten. Niet zo heet. Zo heeft ieder seizoen buiten z’n bekoring.

Theo de Bruin is zelf enthousiast natuurtoerist, maar is daarnaast ook beroepsmatig raadgever Toerisme, Recreatie en Vrijetijdseconomie voor verschillende (natuur)organisaties.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl