Lochemse Berg: het griezeligste plekje van de Achterhoek

BARCHEM - Overdag biedt de Lochemse berg samen met de Kale Berg een thuis voor groene spechten, wezels en in de zomer de zeldzame ijsvogelvlinder. In de nacht wordt het griezelig stil. En dat is niet voor niets. Als we legendes moeten geloven komen hier Witte Wieven voor.

Als witte nevels zwevend over heide en moerasgronden kwamen 'de kwade geesten' vroeger te voorschijn. Een fabeltje of toch niet? Radioverslaggever Laurens Tijink gaat op onderzoek uit met vrijwillig boswachter van het Geldersch Landschap en Kasteelen Wim de Vries.

Duivelskolk

De Lochemse Berg wordt bekleed door een grote variatie aan bomen. Er groeien onder meer grove dennen, beuken, eiken en kastanjebomen. De kronkelende paden bieden op diverse plekken uitzicht over het glooiende Achterhoekse landschap.Op heldere dagen kijk je tot over de grens met Duitsland. Behalve dat je witte wieven kunt tegenkomen, vind je op de Lochemse Berg ook de Duivelskolk. Het poeltje wordt continu gevoed door kwelwater. En ook bij deze plek hoort een legende, vertelt boswachter Wim de Vries op Radio Gelderland.

Gletsjers

Een stier in het weiland waakt over de Duivelskolk. De Lochemse Berg is zo'n 150.000 jaar geleden ontstaan. Vanuit Scandinavië drong het gletsjerijs tijdens de op één na laatste ijstijd door tot diep in ons land. Door de enorme krachten werd de onderliggende bodem vooruit gestuwd, waardoor de 35 meter hoge heuvel ontstond.

Schoolreisje

Een oude waterput op de Lochemse Berg herinnert aan de schoolreisjes van weleer. De juffen hoefden alleen siroop mee te nemen de berg op, vertelt Wim. Het water mochten de kinderen zelf uit de meer dan 30 meter diepe put halen. 

Belvédère

Op de berg vind je ook een oude, ronde uitkijktoren. De Belvédère werd in 1893 gebouwd. De omringende bomen hebben het uitzicht van de toren weggenomen. Hij is dan ook niet meer toegankelijk. De Belvédère is een gemeentelijk monument.

Op 22 november organiseert Wim de Vries een excursie door het gebied. Ook u bent welkom om mee te gaan. Hier vindt u meer informatie.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend te beluisteren tussen 7.00 en 10.00 uur in het programma Zin In Zondag op Radio Gelderland.

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Deel dit artikel: