Prinses Carnaval Mirjam van het Festijn: 'Het is echt een mannending'

BEMMEL - Prins Carnaval is steeds vaker een prinses.In Bemmel regeert Prinses Mirjam van het Festijn voor het tweede jaar op rij. 'Het is ook iets van deze tijd, dat een prinses net zo goed kan functioneren als een prins', vertelt ze bij Rob Kleijs in radioprogramma Op de Koffie.

Elk jaar wordt op de elfde van de elfde in alle plaatsen, waar carnaval gevierd wordt, de nieuwe Prins of Prinses Carnaval bekend gemaakt. In Bemmel is het dit jaar geen verrassing meer, want daar is Mirjam Minkhorst voor twee carnavalsseizoenen verkozen. Mirjam is de allereerste vrouwelijke Prins Carnaval van Bemmel. Ze gaat zaterdag 11 november haar tweede en tevens laatste seizoen in. Over een jaar draagt ze het stokje over aan de nieuwe prins of prinses.

Tekst gaat verder onder de video:

Meer dan alleen feesten

Mirjam was een paar jaar eerder al gevraagd door carnavalsvereniging De Geintrappers om Prinses Carnaval te worden, maar dat weigerde ze. 'Ik had het toen heel druk met mijn werk, maar een paar jaar later stopte ik met het werk dat ik toen deed. Dat hoorden ze en toen werd ik weer gevraagd. We zijn toen rond de tafel gaan zitten en ik heb uiteindelijk toch ja gezegd.'

Het werk van een carnavalsprinses bestaat uit veel meer dan alleen feesten. De voorbereidingen beginnen al in maart, dan wordt er onder andere gezocht naar een nieuwe prins of prinses.

Vanaf de huldiging staat de prinses allemaal activiteiten te wachten. 'Wekelijks is er wel iets, we gaan langs andere dorpen en ontmoeten andere prinsen. In december is er even niks, vanaf januari gaan we langs bij de anderen.'

Kledingverhuurbedrijf

'Ik verheug me het meest op de pronkzitting', vertelt Mirjam. Dat is een evenement met zang en dans, gericht op humor in het lokale dialect. 'Die avonden zijn altijd heel gezellig.'

Naast haar leven als Prinses Mirjam van het Festijn heeft Mirjam Minkhorst een kledingverhuurbedrijf, wat eigenlijk naadloos aansluit. In voorbereiding op carnaval geeft ze workshops voor het maken van foamhoeden en pruiken. Mirjam is nog tot 11 november 2018 Prinses Carnaval, daarna wordt het stokje overgedragen aan de nieuwe prins of prinses. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Lingewaard Op de koffie Radio Nieuws
Deel dit artikel: