Nieuws

Eusebiuskerk tjokvol botten en schedels

ARNHEM - Onder de vloer van de Eusebiuskerk in Arnhem ligt het tjokvol botten, beenderen en schedels. De resten worden deels kriskras in de grond gevonden. Maar opvallend genoeg: het meeste ligt nog in onaangeroerde positie. En dat is bijzonder want de kerk raakte tijdens de Slag om Arnhem ernstig beschadigd.
De archeoloog zit op zijn knieën in de open gezaagde vloer in het zand. Een schep, een troffel en een kwastje zijn zijn gereedschap. Af en toe staat hij op om een meetlint en fototoestel te pakken. Want alles wordt nauwkeurig gedocumenteerd.
De opgraving is nodig om duidelijk te krijgen wat er onder de vloer van de beroemde kerk ligt. Het was voor rijke mensen niet ongebruikelijk om een graf onder de kerk te kiezen, zo kochten zij 'een plekje dicht bij God.' Maar niemand weet wat de staat is van de graven onder de Eusebiuskerk. Want tijdens de Slag om Arnhem bleef er niet veel over van de kerk. Zelfs de toren kwam naar beneden. Op die plek is nu gegraven.

Schuine graven

Het resultaat is best spectaculair te noemen. Afgezien van een nieuw aangelegde kabelgoot die dwars door de graven is aangelegd, blijken er aan weerszijden van de goot nog veel onaangeroerde en ongeschonden graven te liggen. Voor zover de archeoloog kan zien, liggen er zeker drie graven boven en onder elkaar tot op een diepte van drie meter. Zoals het hoort liggen de kisten een beetje schuin met het hoofd als hoogste punt. En naar goed Rooms gebruik liggen alle kisten naar het westen gericht.
Vaak is er niet meer dan een donkere verkleuring in de grond zichtbaar. Maar 18e eeuwse handvatten en roestige handgemaakte spijkers zijn het bewijs dat hier eens een 'rijke stinkerd' is begraven. Nauwgezet wordt botje voor botje met een kwastje blootgelegd. Het is slechts een verkennend archeologisch onderzoek dat uitsluitsel moet geven over wat er nou precies in de grond onder de kerk zit. Dat is nodig, want er zijn plannen voor een ondergrondse ontvangstruimte en garderobe. Ook volgende week gaan de archeologen door met hun inventarisatie. Wanneer de ondergrondse ruimtes worden aangelegd is nog niet besloten.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl