Nieuws

Commotie om komst linkse activiste naar herdenking Kristallnacht

GROESBEEK - De komst van de linkse activiste Anne Fleur Dekker naar de herdenking van de Kristallnacht in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek zorgt voor veel commotie. Ze is daar vanavond één van de spreeksters.
Volgens Hannah Luden van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) legt Dekker een verband tussen de jodenvervolging en de Israëlische politiek. 'Dat is totaal onjuist. En verwarrend voor mensen die weinig historisch besef hebben', vindt Luden.

'Bijzonder smakeloos'

'Het is bijzonder smakeloos. Het probleem is niet dat er geen kritiek mag gegeven worden, maar wat je wilt met de Kristallnachtavond. Wie kunnen als voorbeeld fungeren?', vervolgt Luden. 'Dekker heeft kritiek op de Israëlische politiek, maar dat is totaal onvergelijkbaar met de vervolging van joden.'

'Marxist en jodenhater'

Ook extreemrechtse actiegroepen als Identitair Verzet en Nijmegen Rechtsaf zijn tegen de komst van Dekker. De laatste groepering hing een spandoek met 'Stop het links fascisme' bij het museum op. Identitair Verzet noemt haar een 'marxist en jodenhater'. 

'Antifascisme en mensenrechten'

Directeur Wiel Lenders van het Bevrijdingsmuseum is het niet eens met de kritiek. 'Zij mag antizionistisch en anti-Israëlisch zijn', zegt hij over Dekker in het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Hij is verbaasd over de ophef. 'Dekker is gekozen omdat zij actief is op het gebied van antifascisme en mensenrechten. We hebben haar niet uitgenodigd om over Israël te praten.'
Dekker baarde eerder opzien door haar tweet 'wat het CIDI eigenlijk met Dodenherdenking te maken heeft'. 'Dat heeft zij helemaal niet zo bedoeld', aldus Lenders.

Politie bij bevrijdingsmuseum

De ophef leidde niet tot protesten bij het museum, al was de politie wel uit voorzorg aanwezig. Volgens verslaggever Thijs Boelens zijn er alleen 's middags een paar jongeren geweest die een foto hebben gemaakt van een spandoek.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl