Nieuws

Bert wint hardloopwedstrijd in Noord-Korea: 'Iedereen verklaarde mij voor gek'

Bert Ruitenbeek over de finish in Pyongyang.
Meedoen aan een hardloopwedstrijd is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar de 34-jarige Nijkerker Bert Ruitenbeek deed aan een heel bijzondere mee: de herfsteditie van de Pyongyang Marathon in Noord-Korea. Hij won de 10 kilometerloop. © Bert Ruitenbeek
NIJKERK - Meedoen aan een hardloopwedstrijd is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar de 34-jarige Nijkerker Bert Ruitenbeek deed aan een heel bijzondere mee: de herfsteditie van de Pyongyang Marathon in Noord-Korea. Hij won de 10 kilometerloop.
Hoe komt een Nijkerker bij de marathon in de Noord-Koreaanse hoofdstad terecht? Het antwoord is simpel. 'Ik was in september op zoek naar een vakantie en zag Noord-Korea in het nieuws', vertelt Ruitenbeek aan Omroep Gelderland.
Het nieuws, dat veelal gaat over de ruzie tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, schrok hem niet af. 'Integendeel, het leek mij juist leuk de andere kant van het nieuws te bekijken. Ik wilde graag weten of alles wat we hier zien klopt.'
Bekijk de reportage, tekst gaat verder onder de video.
Bert wint hardloopwedstrijd in Noord-Korea: 'Iedereen verklaarde mij voor gek'

'Hardloopwedstrijd meepakken'

De Nijkerker doet in Nederland vaak mee aan hardloopwedstrijden. Hij zei tegen het reisbureau dat hij tijdens zijn reis door het afgesloten land graag mee wil doen aan de marathon in Pyongyang. Tot zijn teleurstelling was deze pas in april.
Ruitenbeek: 'Toen werd ik gebeld door het reisbureau met goed nieuws. Ze vertelden dat er dit jaar in oktober voor het eerst een marathon in de herfst werd georganiseerd waar ook buitenlanders aan mee mochten doen.' Op hoog tempo werden alle papieren geregeld. 'Iedereen verklaarde mij voor gek', zegt Ruitenbeek lachend.

'Parcours zorgvuldig uitgezocht'

Op 29 oktober, twee dagen na zijn aankomst in Noord-Korea, stond Ruitenbeek in de startblokken voor de hardloopwedstrijd door de straten van Pyongyang. Hij rende 10 kilometer, omdat de voorbereidingstijd te kort was voor een halve of hele marathon.
'Het was geweldig, alsof ik door een grote westerse stad rende. Zo is het parcours natuurlijk uitgezet, je loopt alleen langs de mooie gebouwen. Je komt niet op plekken die er minder goed uitzien', zegt Ruitenbeek.
Aan de marathon deden 240 atleten mee, veelal uit Noord-Korea, maar ook uit Zweden, Tsjechië en Engeland. Ruitenbeek was de enige Nederlander en werd met een tijd van 35.52 eerste op de 10 kilometer. 'Ik ben daardoor zelfs op het Noord-Koreaanse achtuurjournaal geweest', vertelt hij. 

'Het ging over Trump'

Na de wedstrijd reisde Ruitenbeek nog tien dagen door het land, woensdag zette hij weer voet op Nederlandse bodem. 'Ik heb het land niet als beroerd ervaren. Je merkt niets van de oorlogsdreiging en mensen hebben het er niet over', zegt hij.
Bert Ruitenbeek na de wedstrijd met zijn gidsen voor het Kim Il-Sung Stadion. Foto: Bert Ruitenbeek
De Nijkerker vertelt dat hij tijdens zijn bezoek constant in het gezelschap was van twee gidsen en zijn chauffeur. 'Ik kon goed met ze opschieten. Na twee dagen ging het al over Trump. Eerst was ik bang om het met ze over politiek te hebben, maar die angst bleek ongegrond. Het was een ontzettend interessante ervaring', besluit Ruitenbeek.