'Ook animo voor uitbreiding Lelystad Airport'

LELYSTAD - De uitbreiding van Lelystad Airport is al tijden onderwerp van discussie. Veelal klinken er geluiden van mensen die tegen de uitbreiding zijn, maar uit steekproeven van de regionale krant De Stentor blijkt dat er ook waardering is voor de komst van het vliegveld.

De krant hield een 'representatieve steekproef' onder ruim 500 inwoners in het verspreidingsgebied; de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland. Daaruit blijkt dat 46 procent van de mensen de uitbreiding van Lelystad Airport toejuicht en bijna een derde dit niet ziet zitten. De overige 22 procent is neutraal; deze mensen zijn niet voor of tegen.

Wie de streekproef over Lelystad Airport uitvoerde, is niet bekendgemaakt. Daarnaast gaf de helft van de respondenten aan 'minder goed' geïnformeerd te zijn over de komst van het vliegveld.

Ook online enquête

De krant hield ook een online enquête onder 13.500 lezers. Bij deze groep, van wie driekwart wel goed op de hoogte bleek van de feiten, is een stuk minder draagvlak voor Lelystad Airport: 30 procent van de respondenten is positief, 62 procent wil absoluut geen vliegveld in de buurt en 8 procent is neutraal.

'Verrassende uitkomst'

Jan Rooijakkers van actiegroep Hoog Overijssel, waar de Gelderse actiegroep Red de Veluwe mee samenwerkt, zegt tegen de krant verrast te zijn over de uitkomst van de steekproef. Hij houdt wel een slag om de arm, omdat hij denkt dat mensen niet goed weten wat de consequenties van de lage vliegroutes zijn.

Ophef

De uitbreiding van Lelystad Airport moet in 2019 beginnen. Het aantal vliegbewegingen kan tot 2023 toenemen tot maximaal 10.000 per jaar. Na 2023 kan dat verder groeien naar 45.000 vliegbewegingen wat omgerekend uitkomt op zo'n 22.500 vluchten per jaar. Voorwaarde daarvoor wel is dat het luchtruim wordt heringedeeld.

De vliegroutes van de vliegtuigen liggen een stuk lager dan die van Schiphol, waardoor overlast wordt verwacht. Hierover is een hoop ophef ontstaan.

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Vliegroutes Lelystad Provincie
Deel dit artikel: