Nieuws

Provincie doet geen onderzoek naar uitstoot stikstof door vliegtuigen

De provincie Gelderland gaat voorlopig geen onderzoek doen naar de uitstoot van stikstof door overvliegende vliegtuigen. Daarom hadden diverse partijen in de Gelderse Staten gevraagd. © Pexels
ARNHEM - De provincie Gelderland gaat voorlopig geen onderzoek doen naar de uitstoot van stikstof door overvliegende vliegtuigen. Daarom hadden diverse partijen in de Gelderse Staten gevraagd.
Een aantal partijen maakt zich zorgen. Met de komst van Lelystad Airport vliegen straks 45.000 vliegtuigen over de Veluwe die zorgen voor extra uitstoot van stikstof en fijnstof. En het is onduidelijk wat daarvan de gevolgen zijn voor zowel de gezondheid als het milieu, stellen SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks en 50PLUS. 

Afwachten

Maar een meerderheid wil het besluit van de minister afwachten, want die moet nog een beslissing nemen over de definitieve vliegroutes. De kans is groot dat daar nog het een en ander verandert, en dan is onderzoek onzinnig, meent de VVD. Bovendien ligt er al veel onderzoek, stelt Bastiaan van Meerburg van de VVD.

Geen steun voor actie zaterdag

Ook een motie van de Partij voor de Dieren om zich uit te spreken tegen laagvliegroutes over Gelderland heeft het niet gehaald. Komende zaterdag is er een protest tegen de uitbreidingsplannen van Lelystad en tegen de laagvliegroutes over Gelderland. De Partij van de Dieren stelde voor om de actie te steunen. Voorstanders waren de Partij voor de Dieren, GroenLinks, SP, PVV en 50PLUS en daarmee was er geen meerderheid

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!