Nieuws

Fipronil-boeren komen om in mest; FoodValley experimenteert

Een van de grote problemen voor boeren die door fipronil zijn getroffen, is de mest. De verbrandingscentrale in Moerdijk zit vol, waardoor het maanden kan duren voordat boeren hun mest kwijt kunnen. Regio FoodValley startte deze woensdag een proef om de boeren te helpen. © Pixabay
EDE - Een van de grote problemen voor boeren die door fipronil zijn getroffen, is de mest. De verbrandingscentrale in Moerdijk zit vol, waardoor het maanden kan duren voordat boeren hun mest kwijt kunnen. Regio FoodValley startte deze woensdag een proef om de boeren te helpen.
Op initiatief van FoodValley, een samenwerkingsverband tussen acht gemeenten waaronder Ede, Barneveld en Wageningen, werd fipronil-vervuilde mest van twee boeren woensdag verbrand bij de vuilverbrander in Weurt. 

Honderden tonnen mest naar Weurt

'De proef is technisch gezien geslaagd', zegt Jan Workamp van FoodValley op Radio Gelderland. 'Ik moet alleen nog horen hoeveel emissie er is vrijgekomen en groen licht krijgen van de overheid. Als dat gebeurt - waar ik wel vanuit ga - kunnen we in Weurt honderden tonnen mest gaan verwerken', zegt hij.
En dat is nodig, want bij een aantal boeren is de opslag echt vol. 'Die mest moet worden afgevoerd om het bedrijf te laten draaien', gaat Workamp verder.
Luister hier het hele gesprek met Jan Workamp op Radio Gelderland terug: 

'Bel in februari maar terug'

Gijs van Roekel is een van die boeren. Hij heeft twee gigantische loodsen vol liggen met mest. 'Ik belde twee weken terug al naar Moerdijk dat ik de mest kwijt moet, maar zij zeiden pas in februari volgend jaar weer ruimte te hebben.'
Dankzij de proef werd er gisteren 30 ton mest bij Roekel opgehaald. 'Nu kan ik weer ongeveer anderhalve week vooruit', zegt hij. De boer zegt blij te zijn dat het mestprobleem wordt aangepakt. 'Ik ben alleen nog benieuwd wat voor een prijskaartje eraan hangt', besluit hij. 
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl