Door nazi's geroofd schilderij na 73 jaar terug

ARNHEM - Een schilderij van de 17e-eeuwse schilder Jacob Ochtervelt is na bijna 73 jaar terug bij de rechtmatige eigenaar. 'De Oestermaaltijd' werd in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gestolen van de vader van Charlotte Bischoff van Heemskerck in Arnhem, nu heeft ze het teruggekregen.

Het schilderij werd in september 1944 gestolen door Helmut Temmler, een voormalig leider van de Hitlerjugend. De Duitsers stalen in totaal veertien schilderijen, waarvan er zes na de oorlog niet konden worden opgespoord.

'De Oestermaaltijd', geschilderd in 1664-65, werd niet meer getoond tot 1965. Toen werd het in Zwitserland verkocht. Lord Harold Samuel kocht het schilderij in 1971. Toen hij in 1987 overleed, liet hij het na aan de City of London, het historische hart van de Britse stad.

Onderzoekers van het Commission for Looted Art in Europe ontdekten het schilderij drie jaar geleden aan de muur in het Mansion House. Dat is het onderkomen van de Lord Mayor Andrew Parmley, de ceremoniële burgemeester van de City of London.

'Ongeloof het weer te zien'

Die Lord Mayor overhandigde het schilderij maandag aan de 96-jarige Charlotte Bischoff van Heemskerck. 'Het was ongelooflijk om het schilderij na 70 jaar te zien', zei ze tegen de Britse krant de EveningStandard. 'Als ik het eenmaal terug heb, houd ik het zo dichtbij mogelijk bij me.'

'De teruggave representeert voor mij de samenwerking van de geallieerden, die ons leven op zoveel manieren heeft gered, zoveel jaren geleden', zei ze. 'Het is geweldig dat we het naar huis kunnen brengen om mijn vaders nalatenschap te kunnen eren.'

Bijna 1,7 miljoen euro

Het schilderij was verzekerd voor 1,5 miljoen pond (bijna 1,7 miljoen euro). Er komt een replica van 'De Oestermaaltijd' in het Mansion House te hangen.

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Op weg naar 2020
Deel dit artikel: