Mysterie: wat ligt er onder de vloer van de Eusebiuskerk?

ARNHEM - Zijn het complete graven met menselijke skeletten, zijn het bij elkaar geveegde botten, of ligt er helemaal niets meer? De komende week doen archeologen onderzoek onder de vloer van de Eusebiuskerk om te kijken wat er ligt.

Het onderzoek is nodig omdat er een nieuwe ondergrondse ruimte met toiletten en technische voorzieningen onder de kerk komt. Daarvoor moet er gegraven worden, maar het is al tientallen jaren een mysterie wat er onder de vloer van de kerk ligt. 

Toren verwoest 

Oorspronkelijk lagen er graven in de Eusebiuskerk, maar tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog werd de toren van de kerk compleet verwoest. De toren is toen naar binnen gevallen en in het schip van de kerk terecht gekomen. 

Bij de herbouw van de kerk na de oorlog is een betonlaag aangelegd, daaroverheen ligt nu een parketvloer. Wat er met de graven is gebeurd is niet bekend. 

Proef sleuven

De aanleg van de ruimtes onder de kerk is gepland medio 2018. Archeologen zullen de komende anderhalve week twee proefsleuven graven om te zien wat ze aantreffen. Afhankelijk daarvan zal er uitgebreider onderzoek gedaan worden. 

Bezoekers

Tijdens het onderzoek blijft de kerk gewoon open voor bezoekers. Speciaal om het onderzoek te volgen is er een toegangskaart te koop van 5 euro. 

De afgelopen maanden werd er ook al rondom de Eusebiuskerk uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. Daar zijn toen tientallen graven gevonden met menselijke skeletten. 

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Regio Arnhem Tweede Wereldoorlog
Deel dit artikel: