Nieuws

Eigenaar camping: 'Muur van Mussert staat in de weg'

LUNTEREN - Eigenaar Roderick Zoons van camping De Goudsberg in Lunteren vindt het welletjes. De Muur van Mussert op zijn terrein staat er al vele jaren troosteloos bij en niets wijst erop dat dit snel zal veranderen. Hij hakt de knoop door: afbreken dat ding. Zoons heeft zijn plannen kenbaar gemaakt aan de gemeente Ede.
'Die muur staat in de weg', zegt Ronald Busser, die optreedt als woordvoerder van Zoons.
Zoons heeft volgens hem een duidelijke opdracht van de gemeente gekregen: 'Hij moet er een vitaal park van maken, het moet een mooie plek worden.' Oost-Europese arbeiders moeten daar weg. En dat betekent een ander verdienmodel. Eerder viel zijn camping al af als locatie voor een asielzoekerscentrum.
Zoons heeft meer ruimte nodig, zegt Busser. De camping is nu zo'n 20 hectare groot. Het complex waar de Muur van Mussert staat, omvat zo'n 5 hectare. Daar is ruimte voor 55 kavels. Als de muur zou blijven, zouden er volgens Busser maar 40 plekken voor chalets kunnen komen.

Sinds 1951 van Zoons

Volgens Busser heeft Zoons oog voor de geschiedenis. De Goudsberg was tussen 1936 en 1945 een nationaalsocialistisch complex, waar NSB-leider Anton Mussert zijn redevoeringen hield. 'De opa van de huidige eigenaar heeft het in 1951 overgenomen. Roderick Zoons is de derde generatie.'
Er zijn talloze onderzoeken geweest waarbij werd gekeken hoe de muur kan worden behouden. Zoons heeft daar volgens Busser altijd aan meegewerkt, maar er is nooit iets met de muur gedaan en er ligt nog steeds geen concreet plan. 'In 81 jaar is er nooit ruchtbaarheid gegeven aan die zwarte bladzijde. Dan heeft hij nu maar besloten het ei te leggen.'

'Maak er een gemeentelijk monument van'

Jan Kijlstra van de Stichting Erfgoed Ede, die pleit voor behoud van de muur, betreurt de sloopmelding. Hoewel de gemeente zegt dat ze er weinig aan kan doen omdat de muur op particulier terrein staat, hoopt hij dat ze er een stokje voor steekt. 'Waar een wil is, is een weg.'
Kijlstra roept de gemeenteraad op er een gemeentelijk monument van te maken. Dan zou het vervallen bouwwerk behouden kunnen worden en kunnen worden opgeknapt. Uiteindelijk zou het een rijksmonument moeten worden. De gemeente Ede diende daartoe al een verzoek in, maar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil wachten op een onderzoek naar herdenkings- en militair erfgoed. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!