Sinterklaas hoeft weg in Zutphen niet te zoeken; werkzaamheden IJsselkade liggen stil

ZUTPHEN - Bouwvakkers werken hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Er worden stenen gemetseld, iemand is aan het lassen en stratenmakers zijn druk in de weer om de straten weer te bekleden. Vrijdagmiddag moet de IJsselkade af zijn, voorlopig althans. Want de komende twee maanden liggen de werkzaamheden stil. Reden: binnenstadondernemers willen goed bereikbaar zijn tijdens de drukke decembermaand.

Vanaf 17 november kan het doorgaande verkeer weer over de IJsselkade. De afgelopen maanden was het behelpen omdat de kade flink wordt aangepakt. Zo zijn er nieuwe damwanden geslagen en is de bestrating aangepakt. Ook zijn er leidingen en kabels vervangen. Volgens gebiedsmanager Edwin Koning heeft het weer de afgelopen maanden enorm meegeholpen, om de werkzaamheden goed te laten verlopen.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Omroep Gelderland

Huizen goed in de gaten gehouden

De werkzaamheden vinden op een steenworp afstand van de oude binnenstad plaats. De aannemer heeft de oude woningen en panden daarom goed in de gaten gehouden tijdens de werkzaamheden. 'We hebben ook werkzaamheden moeten aanpassen, omdat de trillingen te hevig waren', legt projectleider Rob Rikkerink van de gemeente Zutphen uit.

Kijk hier naar de reportage: (de tekst gaat verder onder de video)

'Het gaat allemaal niet vlekkeloos, maar er zijn geen scheuren in panden opgetreden, we hebben het allemaal goed gemonitord', vult Koning aan. Er zijn verschillende metingen uitgevoerd voor de tijd, tussentijds en ook aan het einde van het jaar volgt nog een meting.

Sommige binnenstadondernemers worden ontdekt

Door de werkzaamheden aan de IJsselkade is een aantal parkeerplekken aan de IJssel verdwenen. Automobilisten moeten op zoek naar andere parkeerplekken. Ook komen ze vanwege de afsluiting van de kade op andere manieren het centrum binnen. 'Gelukkig hebben we van te voren goede afspraken kunnen maken en valt het allemaal wel mee voor de binnenstadondernemers', zegt binnenstadsmanager Remco Feith. 'Er zijn zelfs ondernemers die nu ontdekt worden', lacht hij. 'Doordat mensen andere routes lopen komen ze langs winkeltjes die ze eerder nooit gezien hebben'.

Sinterklaas hoeft weg niet te zoeken

De ondernemers zijn blij dat tijdens de drukke decembermaand de werkzaamheden stil liggen. 'Dat hebben we ook met elkaar afgesproken', legt Feith uit. 'Tijdens de feestmaand komen er veel meer mensen naar de stad en dan willen we geen problemen omdat we niet goed bereikbaar zijn'. Hij doelt op minder omzet voor de ondernemers, maar ook op verkeersoverlast voor inwoners omdat bezoekers van de stad toch een parkeerplek zoeken. Nu de werkzaamheden twee maanden stil liggen worden die problemen voorkomen.

De tekst gaat verder onder de foto:

Foto: Omroep Gelderland

Voor de zomer klaar

De werkzaamheden gaan in januari verder. Dan moet er veel aan het straatwerk, groen en de zitbanken worden gedaan. Voor de bouwvak moet de IJsselkade helemaal klaar zijn. 'Als je nu al rondkijkt, dan loop ik hier wel met een trots gevoel rond hoor', zegt Koning. Het wordt volgens hem allemaal heel erg mooi. Dat beaamt ook Remco Feith. 'We weten dat het een lastige periode is voor ons ondernemers, maar we weten ook wat we er voor terug krijgen. Het wordt straks echt een mooie boulevard.'

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Achterhoek Zutphen
Deel dit artikel: