Nieuws

Een derde van alle bomen in Tiel loopt gevaar

Na Buren, Neder-Betuwe en Geldermalsen heeft nu Tiel op grote schaal last van essentaksterfte. De ziekte is afkomstig uit Azië, maar wordt al enkele jaren in Nederland waargenomen. De ziekte kwam in het Rivierengebied al op grote schaal voor in de gemeente Buren, Neder-Betuwe en Geldermalsen. Nu trekt ook het college van Tiel aan de bel. © Omroep Gelderland
TIEL - Na Buren, Neder-Betuwe en Geldermalsen heeft nu Tiel op grote schaal last van essentaksterfte. De ziekte is afkomstig uit Azië, maar wordt al enkele jaren in Nederland waargenomen. De ziekte kwam in het Rivierengebied al op grote schaal voor in de gemeente Buren, Neder-Betuwe en Geldermalsen. Nu trekt ook het college van Tiel aan de bel.
Tot voor kort had Tiel beperkt last van de ziekte. Nu zijn in het Vuadabos bij de wijk Passewaay veel aangetaste en dode essen aangetroffen. Ook zijn in diverse lanen verspreid door de stad en in het buitengebied essen aangetroffen met deze ziekte. De verwachting is dat de ziekte zich hier snel zal verspreiden.
De gevolgen kunnen volgens de gemeente op termijn groot zijn. Ongeveer een derde van alle ruim 16.000 straat- en parkbomen is namelijk een es. Daarnaast staan er veel essen in bosplantsoenen in de stad. Op dit moment is niet bekend hoeveel essen in deze natuurlijke beplantingen staan.

Pas is het voorjaar echt actie mogelijk

De gemeente Tiel is van plan extra inspecties te gaan uitvoeren naar de essen en waar nodig te gaan kappen. In het voorjaar zal geïnventariseerd worden welke bomen in het Vuadabos aangetast zijn en een risico vormen voor wandelaars en fietsers. Op dit moment is, vanwege bladval, niet meer te zien welke bomen of takken in bomen aangetast zijn. Kap- en of snoeiwerkzaamheden kunnen dan in de zomer, na het broedseizoen uitgevoerd worden.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl