Gelredag 2 december - St Stevenskerk Nijmegen

ARNHEM - De Ridders van Gelre heten u op zaterdag 2 december van harte welkom in de Stevenskerk in Nijmegen, de plek waar hertogin Catharina van Bourbon begraven ligt. Tussen 10 en 12 uur kunt u de kerk gratis bezoeken en komt u alles te weten over hertogin Catharina. Bewonder haar praalgraf, luister naar een lezing en ga mee met een gids op een Mariken van Nimwegen wandeling. Ook kunt u de toren beklimmen om boven meer te weten te komen over Nijmegen in haar tijd.

U kunt tijdens de Gelredag drie verschillende rondleidingen volgen. Er is een reguliere rondgang door de kerk, maar er is ook een speciale Catharina van Bourbontour! Die bestaat uit een minilezing bij haar praalgraf en een bezoek aan de grafkelder waar haar stoffelijke resten rusten. Ook is er een speciale Mariken van Nimwegenwandeling in- en rond de Stevenskerk. Rasverteller en kenner van het mirakelspel Hans Kaaijk neemt u mee in de wereld van Mariken.

Als kers op de taart kunt u onder begeleiding van een gids de toren beklimmen, boven gekomen kunt u genieten van een schitterend uitzicht over de Nijmeegse binnenstad en de omgeving. Onderweg krijgt u van alles te horen over Nijmegen in de tijd van hertogin Catharina van Bourbon.

Catharina, hertogin van Gelre

Maar wie is Catharina van Bourbon eigenlijk? Zij is een Franse prinses, geboren in 1440 en  familie van de hertog van Bourgondië, toendertijd de machtigste vorst van Europa. In 1463  trouwt ze met Adolf van Egmont, die twee jaar later hertog van Gelre wordt. Ze krijgt twee kinderen, een tweeling: Philipa en ‘onze’ hertog Karel. Ze is nog geen dertig jaar oud, als ze sterft in 1469, Karel en zijn zus zijn dan anderhalf jaar oud. De hertogin laat een flink deel van haar kapitaal na aan de Stevenskerk, daarom wordt ze op een ereplek recht voor het hoofdaltaar begraven.

Haar praalgraf is al meer dan vijfhonderd jaar in de Stevenskerk, haar zoon hertog Karel van Gelre heeft het in 1512  laten maken als eerbetoon aan zijn moeder. Het is de bedoeling dat ook haar echtgenoot, hertog Adolf van Gelre, en haar zoon Karel in het familiegraf zouden worden bijgezet, maar historische omstandigheden maken dat dat er niet van komt.

Mis het niet en kom op 2 december naar de Stevenskerk!

Bezoekadres: St Stevenskerkhof 62, Nijmegen

Meer over dit onderwerp:
Ridders_van_Gelre_-_Gelredagen
Deel dit artikel: