Gelredag 25 november - Graafs Museum in Grave

ARNHEM - De Ridders van Gelre nemen u zaterdag 25 november mee op zoektocht naar Gelderse sporen in Brabant. Jawel, in Brabant: in Grave om precies te zijn. Grave was in de 15e eeuw een belangrijke Gelderse hofstad. Het Graafs museum is het startpunt, ga mee op stadswandeling en bezoek het graf van hertog Arnoud in de Grote Kerk. De Gelredag is van 10 tot 12 en de toegang is gratis.

Het Graafs Museum haalt speciaal voor deze Gelredag een bijzonder portret van Arnoud van Gelre uit het depot gehaald, net als bijzondere prenten van zijn legendarische tocht over het ijs. Ook zal René van Hoften een lezing houden over Roverbendes in het Brabants-Gelders grensgebied tussen 1740 en 1810.

Hertog Arnoud

Maar wie is hertog Arnoud eigenlijk? Hij is nog maar 13 jaar als hij in 1423 verkozen wordt tot nieuwe hertog. De Gelderse kwartieren denken dat hij, omdat hij zo jong is, makkelijk onder de duim te houden is. Maar als hij toch een eigen mening blijkt te hebben, zijn de rapen gaar, de ridders die hem gekozen hebben krijgen een grote hekel aan hem. In Gelderland is hij daarom totaal vergeten, maar in Grave leeft hij voort. Deze Brabantse stad is zeshonderd jaar geleden één van de belangrijkste residenties van de Gelderse hertogen. Arnoud is ook in Grave als hij hoort dat hij is verkozen tot nieuwe hertog is gekozen.

Hertog Arnoud van Gelre woont lang in Grave, hij sterft er ook en zijn lichaam wordt bijgezet in de Grote Kerk. Tijdens de Franse Revolutie is Arnouds praalgraf vernield, maar de inwoners van Grave richten een nieuw monument op, voor ‘hun’ hertog. En dat graf kunt u tijdens de Gelredag bezoeken.

Ontdek de deze Gelderse hertog in hedendaags Brabant! U kunt de Gelredag in Grave langer later duren dan gebruikelijk, want alle kerken en kapellen in Grave zijn deze zaterdagmiddag ook te bezoeken in het kader van de Open Kerken Dag. Er zijn dan ook mensen aanwezig om u een uitgebreide toelichting te geven. 

Bezoekadres: St Elisabethstraat 10a, Grave

Meer over dit onderwerp:
Ridders_van_Gelre_-_Gelredagen
Deel dit artikel: