Nieuws

Rapport: schade fipronil naar schatting 65 tot 75 miljoen euro

De directe schade voor de gehele eiersector door de fipronilbesmetting bedraagt naar schatting 65 tot 75 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen Economic Research van de Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - De directe schade voor de gehele eiersector door de fipronilbesmetting bedraagt naar schatting 65 tot 75 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen Economic Research van de Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Het betreft de schade voor verschillende soorten bedrijven in de pluimveeketen, zoals opfokbedrijven, legpluimveebedrijven, eipakstations en fabrikanten van eierproducten.
Het onderzoeksbureau in Wageningen schat verder de directe schade voor de supermarkten op 7 à 8 miljoen euro. Eerder schatte 'Wageningen' de schade voor alleen de pluimveehouders op 33 miljoen euro.
De gemiddelde schade voor individuele pluimveebedrijven varieert. Die is namelijk afhankelijk van de aard en omvang van het bedrijf en de maatregelen die nodig zijn om de stallen weer fipronilvrij te maken.

ChickFriend

Deze week werd duidelijk dat pluimveehouders de grootste moeite hebben hun stallen vrij te krijgen van het bestrijdingsmiddel tegen bloedluis.
De twee eigenaren van het bedrijf ChickFriend in Barneveld en die verantwoordelijk worden gehouden voor de fipronilcrisis, kwamen vorige week na twee maanden voorlopige hechtenis op vrije voeten. Ze blijven verdachte in de zaak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!