Honderden mensen branden kaarsjes om deportatie

PUTTEN - Meer dan 300 mensen hebben woensdagavond het grootste transport vanuit Kamp Amersfoort naar nazi-Duitsland herdacht. Zij liepen een stille tocht van het voormalige concentratiekamp naar het station van Amersfoort. Onder hen de burgemeesters van Putten, Amersfoort en Leusden.

De honderden mensen plaatsten een kaarsje ter herinnering aan de meer dan 1400 mannen die op 11 oktober 1944 zijn afgevoerd. Onder hen waren 601 mannen die bij de razzia in Putten waren opgepakt.

De stille tocht:

Foto: Kamp Amersfoort

Laatste stappen in Nederland

Voor veel gevangenen waren de stappen naar het station de laatste op Nederlands grondgebied. Het merendeel van de mannen keerde niet meer terug uit de Duitse kampen.

Tot de deelnemers aan de stille tocht behoorden ook nabestaanden. De oudste deelneemster was de 93-jarige Greet Schouten. Haar vader, Wouterus Verhoef, werd ook op 11 oktober 1944 gedeporteerd en kwam twee maanden later in Neuengamme om het leven. 

'Indrukwekkend'

'De stilte en de saamhorigheid waren indrukwekkend', zei Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. 'Je kon voelen hoe het moet zijn geweest om gevangen te zijn en niet naar huis te kunnen. We moeten blijven beseffen hoe vreselijk oorlog is en hoe belangrijk verdraagzaamheid is.'

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Putten
Deel dit artikel: