Stille tocht herdenkt razzia in Putten

PUTTEN - Burgemeester van Putten Henk Lambooij loopt woensdagavond mee in een stille tocht. Dat doet hij om 659 mannen te eren die op 1 oktober 1944 werden opgepakt tijdens een razzia in Putten. Slechts 48 van hen keerden terug.

Een deel van de mannen werd na de razzia in kamp Amersfoort vastgezet en vervolgens naar Duitsland gedeporteerd. De stille tocht, de Tocht van vrees en hoop, herdenkt deze grote deportatie van gevangenen. Er lopen 320 mensen mee.

Naast Lambooij zijn ook de burgemeesters van Amersfoort en Leusden erbij. 'Ik loop mee om de 601 mannen te eren die destijds dezelfde tocht naar het station liepen op weg naar concentratiekamp Neuengamme', laat Lambooij weten. 

Brandend kaarsje

De wandeling begint om 18.00 uur en duurt anderhalf uur. De stille tocht vertrekt vanaf de Loes van Overeemlaan in Leusden en eindigt bij station Amersfoort. De deelnemers krijgen bij vertrek een brandend kaarsje. 

Kamp Amersfoort was een van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nazi's voerden tienduizenden gevangen van het kamp door naar Duitsland waar velen om het leven kwamen. 

Zie ook: Laatste momenten op Nederlandse bodem: de mannen van Putten op transport naar Neuengamme

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Putten
Deel dit artikel: