Teruglezen: wat gebeurde er tijdens de lerarenstaking?

Ook de meeste basisscholen in Gelderland gooiden deze donderdag de deuren dicht. De meesters en juffen legden het werk neer uit protest tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. Lees hier hoe de dag verliep in onze provincie.

15.45 uur: We sluiten het liveblog.

15.40 uur: Studenten van de HAN Pabo in Arnhem pakken deze stakingsdag aan om een debat te voeren over de knelpunten en kansen voor leraren in het basisonderwijs. Dat meldt communicatieadviseur van de HAN Justine van den Berg. 

15.15 uur: De leraren die staken lijken veel steun te krijgen van ouders. Zo ook van Jeanne uit Arnhem, zij moedigt de leraren en leraressen aan.

15.00 uur: Remco Ulrich uit Arnhem is een van de ruim 60.000 leraren die vandaag afreist naar Den Haag. 

'Onderweg naar Den Haag! #POinactie #POfront', reageert hij op onze Facebookpagina. 

14.45 uur: Ook bij Omroep Gelderland namen enkele collega's hun kinderen mee naar Arnhem. Zo staat nieuwslezer Rob Heijnsdijk naast het dochtertje en neefje van radiopresentator Eric van den Berg.

14.30 uur: Verslaggever Annemieke Schakelaar was bij de stakingsactie in Wehl. Eén van de leraressen daar vertelt dat de werkdruk voor haar zo hoog was, dat de zomervakantie maar net op tijd begon. 

14.10 uur: Via de Facebookpagina van Omroep Gelderland komen veel reacties en foto's binnen van ouders en hoe zij, en de kinderen, de dag doorbrengen. Er wordt veel binnengespeeld, bijvoorbeeld bij Paulien en Patricia. 

'Gewoon binnen spelen met Kapla en Lego. Geen probleem', zegt Paulien. 

Patricia: 'Hier hetzelfde.'

13.35 uur: In het Gelderse Laren wordt door de Meiden van Haarman een ééndaags ponykamp georganiseerd. Sophie doet hieraan mee en vertelt aan verslaggever Vera Eisink dat op haar basisschool veel invalleerkrachten lesgeven. Eén groep heeft geen vaste leerkracht, wat de invallers op moeten vangen:

13.20 uur: In het Zuiderpark in Den Haag hebben zich al zeker 30.000 mensen gemeld om te protesteren tegen de lage salarissen en de hoge werkdruk in het basisonderwijs. Ook in andere steden - waaronder Lingewaard - zijn protestbijeenkomsten.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Theo van Dalen

13.08 uur: In Lingewaard heeft een groot aantal stakende leerkrachten zich verzameld bij het gemeentehuis.

Tekst gaat verder onder de foto

13.00 uur: Wanneer ouders gewoon moeten werken, zijn de opa's en oma's er ook nog om een dagje met de kleinkinderen door te brengen. Zo ook deze oma uit Arnhem die met verslaggever Vera Eisink sprak. Ze doet het graag en is het eens met de stakingen, als deze maar niet veel vaker worden georganiseerd.

12.45 uur: Evangelische basisschool De Rank gaat vandaag niet staken, maar is het wel eens met de stakende scholen. De leerlingen krijgen vandaag les in Winkelcentrum Rijkerswoerd, en hebben een lied geschreven. Verslaggever Vera Eisink sprak met de directeur van de school.

12.10 uur: Leraren uit Gelderland die niet helemaal naar Den Haag af willen reizen, kunnen terecht in Wehl. Daar kwamen meer dan 500 leraren en schoolbestuurders bij elkaar om te staken, georganiseerd door bestuursvereniging PON. 

Tekst gaat verder onder de foto

Ruim 500 leraren en schoolbestuurders in Wehl kwamen bijeen. Foto: PON

11.50 uur: Ouders in Nijmegen die nog inspiratie nodig hebben voor de lunch, kunnen terecht bij Het Bakkerscafé. Daar kunnen de kinderen een broodje eten voor de helft van de prijs. 

 

11.30 uur: Bij IKEA in Duiven is het extra druk. 'We merken echt dat het geen normale schooldag is vandaag, er lopen veel meer kinderen dan normaal in de winkel. Maar het is een gezellige drukte', zegt de storemanager. IKEA Duiven had al wel rekening gehouden met extra klanten op deze stakingsdag, al was het nog wel even afwachten hoe druk het zou worden in verband met de code geel die voor de ochtend en middag is afgegeven. Ouders trekken zich hier blijkbaar weinig van aan, en brengen de dag lekker door bij de meubelwinkel. 

11.20 uur: Basisschoolleraren uit Wijchen zijn onderweg naar het Zuiderpark in Den Haag om te staken, meldt N1. Er zijn twee bussen vertrokken, met daarin iets meer dan honderd leraren. 

11.00 uur: Een aantal ouders kan vandaag vanuit huis werken, en zo toch de mogelijkheid krijgen om op de kinderen te passen. Zo ook Radio Gelderland-presentatrice Nieke Hoitink, zij presenteerde de ochtendshow Goedemorgen Gelderland vanaf de keukentafel. 

 

10.40 uur: Blijf je met dit weer lekker binnen, en knutsel je graag? Dan heeft Xenos in Nijmegen een goed idee: het versieren van een (gym)tas met tekeningen en strijkemblemen.  

10.20 uur: Verslaggever Annemieke Schakelaar is bij Hockeyclub NMHC in Nijmegen, waar de opvangclinic wordt georganiseerd door de mannen van Heren 1. Normaal hockeyen zij, maar vandaag nemen ze de rol van buitenschoolse opvang aan. 

Tekst gaat verder onder de foto

De mannen van NMHC Heren 1 geven vandaag hockeyles. Foto: Annemieke Schakelaar

Luister hier de radioreportage van Annemieke Schakelaar:

10.00 uur: Buitenschoolse opvangen in de regio doen er ook alles aan om de kinderen op te vangen. De buitenschoolse opvangen zorgen voor extra ruimte op de opvang, alle zeilen worden bijgezet. 

09.45 uur: Niet alle basisscholen doen mee aan de staking, de scholen die vandaag wel lessen op het programma hebben zijn vooral scholen in het streng gereformeerd en speciaal onderwijs. Zo ook evangelische basisschool De Rank in Arnhem. Het schoolgebouw van De Rank blijft wel dicht, de lessen worden gegeven in het winkelcentrum Rijkerswoerd. 

09.30 uur: Het grootste gedeelte van de basisschoolkinderen heeft een vrije dag, maar er is genoeg georganiseerd. Zo kunnen de hockeyliefhebbers vandaag terecht bij Hockeyclub NMHC in Nijmegen. Daar wordt een opvangclinic georganiseerd waarbij de kinderen gaan hockeyen, spelletjes spelen en knutselen. 

De hockeyers zijn er al klaar voor, verslaggever Annemieke Schakelaar is er bij:

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: