Celstraffen geëist voor verwoestende plofkraak Twello

ARNHEM - Tegen vier mannen die worden verdacht van een plofkraak in Twello in september vorig jaar, zijn dinsdag celstraffen geëist: tweemaal vier jaar en tweemaal drie jaar. De vijfde verdachte gaat wat het Openbaar Ministerie betreft vrijuit.

De plofkraak was in de vroege ochtend bij de bank aan de Dorpsstraat. De ravage was enorm. De complete pui van de van de bank en twee geldautomaten werden opgeblazen. Stukken metaal van de geldautomaat lagen 100 meter verderop.

Beelden van de ravage (tekst gaat verder onder de video):

Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest worden ingezet. Omwonenden zagen de daders op scooters wegrijden. Vlak na de plofkraak werden in een huis in Twello vijf verdachten aangehouden. Daar lag ook de buit van 200.000 euro en een paar geldcassettes.

Stil in de rechtszaal

Al eerder ontkenden de verdachten dat ze iets met de plofkraak te maken hadden. Tijdens de rechtszaak vandaag beriepen ze zich op hun zwijgrecht. Volgens het Openbaar Ministerie is er genoeg bewijs tegen de verdachten. Er zijn camerabeelden, getuigenverklaringen, dna-sporen en eerdere observaties van de mannen.

Een speciaal politieteam hield de verdachten al langer in de gaten, omdat ze meer plofkraken in onder meer Enschede zouden hebben gepleegd. Het OM ontkent stellig dat de politie de plofkraak in Twello had kunnen voorkomen.

Extreem zware explosieven

De plofkraak in Twello was de eerste in ons land waarbij extreem zware explosieven werden gebruikt. Daarvoor werden kraken vooral uitgevoerd met gas. Maar daartegen hadden banken maatregelen genomen, waardoor het gebruik van gas niet meer effectief was. Een van de verdachten zou de zwaardere explosieven in elkaar hebben gezet met kunstmest. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Voorst Criminaliteit Rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: