Britse gesneuvelde soldaat na 73 jaar begraven

OOSTERBEEK - Het blijft een bijzondere gebeurtenis op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek: een gesneuvelde soldaat die ineens een gezicht krijgt. Deze woensdag is dat de Britse soldaat William Loney, bijgenaamd Ginger. Hij stierf 73 jaar geleden bij de Slag om Arnhem.

De resten van Loney lagen al tientallen jaren in een anoniem graf, maar woensdag kwam zijn naam eindelijk op zijn grafzerk te staan. Dat gebeurde in het bijzijn van Britse parachutisten die nu in hetzelfde regiment dienen als Loney in 1944. Brutus Green, de geestelijk verzorger van het Britse leger, zegende het graf opnieuw in. 

De tekst gaat onder de video verder:

Geel koordje en rood haar

Patric van Aalderen van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht ontdekte de identiteit van de omgekomen soldaat. 'De resten van Loney waren, voordat hij anoniem werd begraven, uitgebreid beschreven. Zo wisten we dat het slachtoffer een geel parachutistenkoordje op zijn uitrusting had, hoe groot hij was, waar hij gevonden was en niet onbelangrijk, dat hij rood haar had', zegt Van Aalderen. 

'Uiteindelijk bleven er twee namen over van mannen die het konden zijn, maar de haarkleur gaf de doorslag. Dit moet William Ginger Loney zijn.'

De Utrechtseweg waar Loney aan zijn einde kwam. Foto: Omroep Gelderland

De 26-jarige Loney diende in Noord-Afrika en Italië voordat hij zich vrijwillig aanmeldde bij het Parachute Regiment Army Air Corps, een onderdeel van het Britse leger. Kort na zijn sprong kwam hij op 17 september 1944 op de Utrechtseweg in Arnhem aan zijn einde door machinegeweervuur. 

Zie ook: Britse gesneuvelde soldaat krijgt na 73 jaar graf in Oosterbeek

Reageren op dit bericht? Mail de redactie.

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Regio Arnhem Renkum Op weg naar 2020
Deel dit artikel: