Nieuws

Actiegroepen Veluwe bieden tienduizenden handtekeningen aan

TEUGE - Bewoners uit Gelderland en Overijssel hebben de handen ineengeslagen tegen de geplande laagvliegroutes over de Veluwe.
Volgende week dinsdag willen vier actiegroepen van verontruste burgers gezamenlijk tienduizenden protesthandtekeningen aan de Tweede Kamer aanbieden. De comités willen dat de Tweede Kamer de regering verzoekt om te stoppen met de voorgenomen laagvliegroutes die volgens hen veel te belastend zijn voor het milieu en veel te veel lawaai zouden veroorzaken.
Mark Vroegindeweij van Red de Veluwe: 'Als de plannen van de regering doorgaan, komen hier op 1800 meter hoogte vakantievluchten overheen. Dat zijn er zo'n beetje acht per uur.'

Gesprek met ministerie

Luchthaven Teuge had maandag een gesprek op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De luchthaven is bang dat de aanvliegroute die het ministerie in juni presenteerde het einde zal betekenen voor de luchthaven. Daarom kwam Teuge op 25 augustus met een alternatief. Het gesprek in Den Haag ging daarover.
Volgens Teuge is de alternatieve route beter dan de oude, onder meer omdat de kans groot is dat vliegtuigen veel hoger dan op 1800 meter kunnen vliegen. Deze week wordt duidelijk of het ministerie ook bereid is om de alternatieve route verder te bekijken.
Meiltje de Groot van Luchthaven Teuge wil de komende tijd in gesprek met onder anderen de Gelderse Natuur- en Milieufederatie en andere partijen die kritisch zijn over het alternatief. Het is in het belang van Oost-Nederland om zoveel mogelijk op één lijn te zitten, denkt ze. 'Wij willen het ministerie een verklaring overhandigen vanuit de regio met zoveel mogelijk ondertekenaars', zegt De Groot. 'Als onze route betekent dat vliegtuigen hoger over de Veluwe gaan, dan is dat voor iedereen goed.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!