Harderwijker opgepakt in Turkije om protesten

HARDERWIJK - Een 24-jarige Turkse Nederlander uit Harderwijk is vorige week vrijdag opgepakt na een voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Konyaspor.

Het gaat om Volkan Caliskan, die spandoeken zou hebben opgehangen als steunbetuiging voor twee leraren die opgepakt zijn als protest tegen hun ontslag. Na de coup tegen president Erdogan vorig jaar zijn mensen op allerlei posities in Turkije ontslagen.

Geen Gülenist 

De Nijmeegse onderzoeksjournalist Sinan Can bevestigt tegenover Omroep Gelderland dat de Harderwijker is opgepakt. 'Hij protesteerde met mensen die in het onderwijs werkten en zijn ontslagen. Een hele lieve jongen.' Hij vermeldt erbij dat Caliskan geen Gülenist is. Gülenisten zijn aanhangers van Fethullah Gülen en zijn beweging, die door Erdogan verantwoordelijk worden gehouden voor de coup. 

Iedereen die kritisch is wordt opgepakt

Can: 'Het zijn niet alleen de Gülenisten die ze pakken. Ze pakken linkse mensen, Koerden en Alevieten; iedereen die kritisch is.' 

Turkse media melden dat Caliskan is opgepakt voor het verspreiden van propaganda voor de extreemlinkse terreurorganisatie DHKP-C (Revolutionair Volksbevrijdingsleger). Zijn oom zegt tegen de NOS dat dit niet klopt. Caliskan is volgens hem 'zo nu en dan hier, zo nu en dan in Turkije.'

Geen melding van arrestatie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zondag geen melding ontvangen van de arrestatie van een Turkse man met de Nederlandse nationaliteit die mogelijk in Turkije woont. 'Noch van de persoon in kwestie, noch van de Turkse autoriteiten', aldus een woordvoerder.

Buitenlandse Zaken zegt zaken waarin personen met de Nederlandse nationaliteit zijn betrokken 'voortdurend en permanent' onder de aandacht van de Turkse autoriteiten te brengen. 'Nederland is hier extra alert, actief en kritisch op. Opdat er zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden. Als de man bijstand op prijs stelt staan we paraat.'

'Nederland blijft de Turkse autoriteiten oproepen tot het respecteren van de rechtsstaat - vooral als het gaat om fundamentele rechten zoals een eerlijke en onafhankelijke rechtsgang en rechten gerelateerd aan arrestatie en detentie', zegt Buitenlandse Zaken in een verklaring.

 

Zie ook: In Turkije opgepakte Harderwijker Volkan is een 'enorm sociale jongen die van mens en dier houdt'

Meer over dit onderwerp:
Harderwijk Politiek
Deel dit artikel:

Reageren