Opnieuw rechtszaak rond chemieconcern Sachem

ZALTBOMMEL - Het grondwater dat wordt opgepompt door het Zaltbommelse chemieconcern Sachem Europe b.v. moet voordat het wordt geloosd op het oppervlaktewater worden gecontroleerd op de aanwezigheid van benzeen. Met die eis stapt de stichting Veiliger Zaltbommel naar de rechter.

Veiliger Zaltbommel wil dat Waterschap Rivierenland het water controleert op de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof. Het waterschap stelt dat dit niet nodig is, omdat uit drie eerdere onderzoeken is gebleken dat het water niet is verontreinigd. Die onderzoeken vonden in 2015 (2x) en 2017 plaats.

'Sachem houdt ook zelf de vinger aan de pols door middel van een zogenaamde TOC-meter die organische verontreiniging detecteert', zegt het waterschap in een reactie. Via de rechter hoopt de stichting Veiliger Zaltbommel de controle alsnog af te dwingen.

In een eerdere gang naar de rechter eiste de stichting dat de provincie Gelderland het oppompen van grondwater door Sachem zou verbieden. Veiliger Zaltbommel verloor deze rechtszaak.

Meer over dit onderwerp:
Rivierengebied Zaltbommel
Deel dit artikel: