Dertiende Vierdaagse bracht Daphne weinig geluk: kruisje kwijt

NIJMEGEN - Het gebeurt elk jaar. Deelnemers aan de Vierdaagse raken van alles kwijt. Bankpasjes, horloges, jassen, tassen. En wat wil je niet verliezen op de dag van de intocht: je Vierdaagsekruisje. 'Ik baal als een stekker.'

Een van de pechvogels dit jaar is de in Nijmegen opgegroeide Daphne Mendes. Ze liep voor de dertiende keer probleemloos mee, en dat met slechts 2 keer 50 kilometer aan training.

Bij het podium van Wipneus en Pim op de Wedren wilde de inwoonster van Alkmaar vrijdag trots haar kruisje en het speldje met het getal 13 aan een ander laten zien. Maar waar was haar kruisje eigenlijk?

'Ik had alleen het goudkleurige veiligheidsspeldje nog. Ik baalde natuurlijk als een stekker', zegt ze telefonisch vanuit Tirol waar ze inmiddels op vakantie is.

Daphne waarschuwde Wipneus en Pim. 'Ze deden tijdens hun optreden een oproep dus iedereen zoeken.' Dat had geen resultaat.

Oproep op Facebook

Op Facebook wendde Daphne zich tot haar vrienden om mee te zoeken naar haar verloren kruisje; haar noodkreet was maandagmorgen meer dan 1500 keer gedeeld.

Annie Castrop uit Didam had geluk. Ze deed vrijdag ook een oproep op Facebook, nadat ze haar kruisje was kwijtgeraakt. Dit was gebeurd onderweg naar de Ovatonde bij Lent en dankzij Facebook heeft ze haar kruisje weer terug, meldt ze.

Tussen Nijmegen en de Ovatonde raakte ook Jan van de Beek (71) uit Voorthuizen zijn kleinood kwijt. Hij liep voor de vijfde keer mee, dus kreeg een zilveren medaille.

Waarschijnlijk uit broekzak gevallen

'Het was een speciale Vierdaagse voor mij, want door ziekte had ik twee jaar moeten overslaan', zegt Van de Beek. 'Dat ik deze Vierdaagse had voltooid voelde als een overwinning op mezelf.' De deelnemer aan de 30 kilometer denkt dat zijn medaille uit zijn broekzak is gevallen.

Wie zijn of haar kruisje of speldje verliest, hoeft niet te wanhopen. 'Ze kunnen bij onze centrale administratie worden nabesteld', zegt Jennifer Bus van Stichting De Vierdaagse. 'Ze hoeven alleen maar een mailtje te sturen, wij kunnen van iedereen zien of hij of zij de Vierdaagse inderdaad heeft uitgelopen.' Cijfers heeft Bus niet, maar elk jaar verliezen volgens haar 'behoorlijk veel mensen' hun kruisje.

'O, kan ik nabestellen?', reageert Van de Beek. 'Daar ben ik blij om. Dat laat ik mijn vrouw dan maar doen, want die is beter met de computer. Volgend jaar stop ik de medaille beter weg.'

'Deze is erg speciaal voor mij'

Edwin Frasa uit Duiven meldt op Facebook dat hij het speldje met het getal 24 kwijt is. Frasa raakte het speldje kwijt in Duiven na een bezoek aan een lunchroom. Hij hoopt dat de vinder contact met hem opneemt. 'Deze is erg speciaal na een moeilijk jaar voor mij', schrijft hij op zijn pagina. Frasa wordt behandeld voor kanker en is daarmee nog twee jaar bezig.

Daarmee pareert de Duivenaar meteen het argument dat hij gewoon een speldje kan bestellen. 'Dat ga ik ook echt wel doen als het speldje in Duiven niet wordt gevonden. Maar dat speldje dat weg is, dáár heb ik voor gelopen.' 

De Duivenaar deed totaal 26 keer mee aan de Vierdaagse. 'Ik ben één keer uitgevallen en de editie van 2006 werd na een dag afgeblazen. Ik ben nu 51 en mag meedoen aan de 40, maar ik wil 25 keer de 50 lopen.'

Bent u uw kruisje en/of speldje verloren? Stuur dan een mailtje aan administratie@4daagse.nl. 

Deel dit artikel: