Inzamelingsactie voor ondergelopen boot Zeekadetkorps

ARNHEM - Hij was net voor 30.000 euro opgeknapt het schip van Zeekadetkorps Willem Ruijs in Arnhem. Tot ie deze week volliep met water. Een enorme klap voor de jonge kadetten. Want het schip moet helemaal gestript worden. Dat kost tienduizenden euro's. Geld dat er nog niet is. Maar daar wordt aan gewerkt.

Het ging mis aan de Rijnkade in Arnhem waar de Pax lag aangemeerd. Door een technisch mankement kwam de machinekamer volledig blank te staan. 'Er stond wel 1,5 meter water', blikt Koning terug. De schade bedraagt tegen de 40.000 euro. 'De startmotoren, elektra, alles moet worden vervangen. Ook de slaapvertrekken moeten volledig worden gestript omdat het hout nat is.'

Net opgeknapt

Extra zuur is dat de Pax net was opgeknapt. 'Dat is onze grootste teleurstelling, want dankzij sponsoren had de oude marineboot net een nieuw motorblok gekregen', benadrukt Koning. Ook kunnen de kadetten nu niet met het eigen schip op zomerkamp. 'We zouden met de Pax richting Hellevoetsluis varen, maar dat gaat nu niet door. Gelukkig kunnen we met een ander korps meevaren', vertelt de voorzitter.

Het Arnhemse zeekadetkorps bestaat uit ongeveer 30 kadetten. Die komen wekelijks bij elkaar en zijn dan druk in de weer op het water. Koning benadrukt dat de Pax heel belangrijk is voor het korps. 'Ieder korps heeft zijn eigen schip. We kunnen dan ook niet zonder. Het beheer en onderhoud van de boot is gekoppeld aan onze doelstellingen', legt hij uit.

14-jarige zamelt geld in

Het zwaar beschadigde vaartuig ligt nu bij het Arnhemse scheepsreparatiebedrijf Misti. Omdat het korps draait op vrijwilligers is er geen geld voor de reparatie. Koning hoopt op steun van sponsoren. Ook is hij op zoek naar handige vrijwilligers. 'Een timmerman kunnen we bijvoorbeeld goed gebruiken.'

Foto: Sil Spijker

Ondertussen is de 14-jarige Sil Spijker uit Huissen zelf al een inzamelingsactie begonnen voor zijn korps. 'Ik heb bij het winkelcentrum cakejes verkocht en ook van familie heb ik al geld gekregen', vertelt hij trots. Inmiddels heeft hij honderden euro's opgehaald en als het aan hem ligt blijft het daar niet bij. Daarvoor is het schip te belangrijk. Sponsoren kunnen zich melden via de site van de zeekadetten.

Zie ook: Boot aan Rijnkade dreigde te zinken

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: