Grootste biogascentrale van Gelderland van start

BEMMEL - Het is de grootste biogasinstallatie van Gelderland en een van de grootste van Nederland. De centrale in Bemmel die vanaf dit voorjaar in gebruik is genomen, moet zo'n 13.000 huizen in de omgeving van gas voorzien.

De plannen voor de centrale stammen al uit 2004. Toen was het idee dat het gas geleverd zou worden aan tuinders in het omliggende glastuinbouwgebied. Maar gewijzigde subsidieregels en inzichten veranderden en de kredietcrisis gooide roet in het eten.

De aanhouder wint

Toch is Ab Emmerzaal van Groen Gas Gelderland altijd achter zijn plannen blijven staan. 'Ja, het komt vooral aan op je uithoudingsvermogen. Of je het vol kunt houden of dat je het waar kunt maken. En ik ben heel blij dat we dat gered hebben.'

Het gas wordt gewonnen uit biomassa zoals bermgras en mest. Die producten komen zo veel mogelijk uit de omgeving, maar omdat er in de Betuwe niet zo veel koeien zijn, wordt die mest ook van elders aangevoerd. Na voorbewerking komt de biomassa in zes grote vergistingstanks waar bacteriën de producten omzetten in biogas.

'Affakkelen is niet leuk'

Het biogas moet aan strenge eisen voldoen omdat alle apparatuur in Nederland is afgesteld op de samenstelling van het gas dat in Groningen wordt gewonnen. Daarom controleert een computergestuurde installatie het gas voordat dat het gasnet op mag. Is de samenstelling niet goed genoeg dan wordt het gas afgefakkeld. Zij het met pijn in het hart. Ab Emmerzaal: 'Je hebt geïnvesteerd in de installatie en in de biomassa en als je dan het gas weg ziet branden is niet leuk.'

Stankoverlast

Wat ook niet leuk is, is dat omwonenden tijdens de opstartfase klaagden over een weeïge rottingslucht. Ze konden niet meer in de tuin zitten als de wind verkeerd stond en bij het nabijgelegen pannenkoekenhuis wilden de klanten niet meer op het terras zitten.

En dat terwijl de centrale beschikt over een luchtwasser die alle nare luchtjes eruit moet filteren. Maar inmiddels is die luchtwasser aangepast en heeft de omgeving er volgens Emmerzaal geen last meer van. Al bestrijden enkele omwonenden dat. 'Als de wind van die kant komt dan is het toch weer hetzelfde.'

Als alles volgens plan verloopt, draait de biogascentrale vanaf volgend jaar op volle kracht en zullen zelfs een aantal huizen in Arnhem gestookt worden op het milieuvriendelijke biogas.

Meer over dit onderwerp:
Lingewaard Nieuws
Deel dit artikel: