Gevangenen krijgen coldcasekalender; meesten willen best klikken

ARNHEM - Alle 30.000 gedetineerden in de Nederlandse gevangenissen krijgen een kalender met daarop onopgeloste misdrijven. De politie hoopt dat de zogenoemde 'coldcasekalenders' leiden tot nieuwe tips om de zaken alsnog op te lossen. De kalenders werden in januari al in de gevangenis in Zutphen uitgedeeld. Het ging toen nog om een proef.

Volgens politie en justitie is onder gevangenen relatief veel kennis aanwezig over gepleegde misdrijven. Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken uit het hele land, die destijds veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt. De coldcaseteams vermoeden dat nieuw onderzoek in deze zaken kansrijk is.

Er staan zes Gelderse coldcasezaken op de kalender, waaronder de fatale overval op de Edese veilingmeester Cees Lieftink in 2011 en de moord op duivenmelker Henk Gerritsen uit Wenum-Wiesel in 1998.

Succesvolle proef

De kalender is bedacht door recherchekundige Jeroen Hammer. Volgens hem blijkt uit een proef in vijf gevangenissen, waaronder die in Zutphen, dat twee derde van de gedetineerden de kalender een goed idee vindt. Een enkele gevangene 'wilde geen verklikker zijn' en weigerde de kalender.
    
Volgens de politie was het proefproject desondanks een succes, maar hoeveel tips het heeft opgeleverd, is moeilijk te zeggen. 'We weten lang niet altijd
waar een tip vandaan komt', aldus Hammer.

Arabisch en Russisch

Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, zijn de teksten op de kalender vertaald in het Engels, Spaans, Arabisch en Russisch. Naast een telefoonnummer staat er een postadres op de kalender, zodat gevangenen hun tips schriftelijk kunnen doorgeven.

Zie ook: Gedetineerden krijgen coldcasekalender

Meer over dit onderwerp:
Zutphen Politie
Deel dit artikel:

Reageren