Dar-gemeenten bereiken nu al landelijke doelstellingen 2020 voor afvalscheiding

NIJMEGEN - Zes gemeenten hebben samen met afvalbeheerder Dar nu al de landelijke doelstelling voor afvalscheiding en hergebruik voor 2020 bereikt. Dat wil zeggen dat inwoners gemiddeld minder dan 100 kilo restafval per persoon per jaar hebben en 75 procent of meer van hun afval scheiden.

Het gaat om Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen. Zij ondertekenden eerder het akkoord Van Afval Naar Grondstof (VANG), waarin deze doelstellingen staan.

We zijn er nog niet

Ondanks het mooie resultaat willen de gemeenten verder gaan. Het landelijke en regionale doel is om in 2025 te komen tot rond de 30 kilo restafval per persoon en 100 procent afvalscheiding. Volgens afvalbeheerder Dar zijn de eerste stappen al gezet met bijvoorbeeld de invoering van omgekeerd inzamelen in Beuningen en Druten, en in 2018 ook in Wijchen. Tegelijkertijd wordt ook bekeken of het gescheiden inzamelen en verwerken van luiers haalbaar is.

Dar stelt dat het alle partijen die nu met afval/grondstof werken alle neuzen dezelfde kant uit moeten krijgen om de doelen van 2025 te halen. Volgens de afvalverwerker moet daarom de rijksoverheid de regie nemen en de juiste kaders scheppen, met de invoering van producentenverantwoordelijkheid op bijvoorbeeld luiers en matrassen.

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen
Deel dit artikel:

Reageren