Nieuws

Vierdaagsefeesten gaan beginnen (en er zijn veel nieuwe dingen)

NIJMEGEN - Vanaf vandaag (zaterdag) is het zeven dagen feest in Nijmegen. De Vierdaagsefeesten gaan van start. Dit jaar staan er veel nieuwe dingen op het programma.
In een week tijd treden meer dan drieduizend artiesten op, verspreid over veertig plekken. Van Broederliefde tot Wolter Kroes en van Jody Bernal tot The Partysquad, allemaal komen ze naar Nijmegen om het feestje mee te vieren. Jaarlijks levert dat 1,5 miljoen bezoekers op. Die bezoekers waarderen de feesten met gemiddeld een 8,5. 
Toch kan het altijd beter, denkt ook Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten. Ze is trots op de mooie, drukke avonden in de stad tijdens de feesten. 'De muziek is altijd een vaste waarde geweest, dat zal het ook blijven.' Toch wilde ze dit jaar meer doen met het dagprogramma. 'Iedereen mag naar de Vierdaagsefeesten, het is een vrij toegankelijk feest. Toch moeten we er ook voor zorgen dat iedereen naar de feesten komt', aldus de directrice.

Dansen met je oma

Om daar voor te zorgen is er dit jaar gekeken naar de mogelijkheden om mensen die normaal niet komen nu ook naar de Vierdaagsefeesten te krijgen. Zo zijn er veel nieuwe dingen geïntroduceerd. 'We hebben speciale plekken gecreëerd voor mensen met dementie, we gaan met migranten het volkslied zingen op het Museumplein en scholieren met een beperking bouwen insectenhotels', aldus Vrijmoet.
Ze wil er op deze manier voor zorgen dat het feest ook echt een feest van iedereen is. Zo kun je vanaf zondag ook dansen met je oma op de Waalkade. 'Dat wordt echt heel leuk. We hebben ook een high tea georganiseerd voor eenzame ouderen', zegt ze enthousiast.

Zakkenrollers

'De feesten uitbreiden met nieuwe locaties willen we niet meer, het is goed zoals het is', alleen de dagprogrammering is dus flink geïntensiveerd. Verder zijn er nieuwe borden te zien tijdens de komende feesten. Vorig jaar waren de Pokémon-borden een ware hype: 'Die waren we aan het einde van de week kwijt.' Dit jaar zijn er speciale borden om te waarschuwen voor zakkenrollers. Met de boodschap: 'Zakkenrollers draai om en blijf weg'.

Terreurdreiging

In de zakkenrollers zit niet de grootste dreiging. 'We kijken ieder jaar goed naar de indeling van de stad. Als er iets gebeurd moet je snel van een locatie weg kunnen komen.' Vrijmoet doelt op het dreigingsniveau 'substantieel' dat al een paar jaar van kracht is. 'Er hangen camera's op iedere hoek van de stad en alles wordt gemonitord.' Burgemeester Bruls gaf eerder aan geen extra beveiligingsmaatregelen in te willen zetten ten opzichte van vorig jaar. 'Het is een stad, er is geen controle bij de poort en die gaat er ook niet komen. Er wordt wel goed gemonitord', vult Vrijmoet aan.
De Vierdaagsefeesten beginnen zaterdagochtend rond 10.00 uur met als eerste hoogtepunt de Kidsloop, iets voor 12.00 uur.