Een prijs voor de patrijs

AALTEN - Van drie naar 42 paartjes in nog geen vijf jaar tijd, in de Achterhoek gaat het goed met de patrijs. Dat is mede te danken aan een speciale werkgroep uit Aalten die zich inzet deze akkervogel terug te krijgen in het landschap. En als kroon op het werk is 'Samen voor de patrijs' nu ook nog door de gemeente voorgedragen voor de Gouden Mispel, een belangrijke prijs als het gaat om natuurbescherming.

De patrijs kwam tot halverwege vorige eeuw veel voor. Maar van een populatie van enkele honderdduizenden is nog maar vijf procent over en ook die dreigt verloren te gaan. Sinds 2013 is een speciale werkgroep bezig om het tij te keren en de vogel terug te brengen in het landschap.  In het ‘Jaar van de Patrijs’ sloegen vijf partijen met het project ‘Samen voor de Patrijs’ de handen ineen: de Agrarische Natuurvereniging PAN, de Vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek, de Wildbeheereenheid Aalten en omstreken, Vogelbescherming Nederland en de gemeente Aalten.

Meer patrijzen, meer andere dieren

Het is de bedoeling dat akkerranden en kleine stukjes land worden ingezaaid met verschillende bloemen en planten, zoals de klaproos en de korenbloem. Meer dan 20 boeren werken hieraan mee. Ook de provincie geeft subsidie aan het project.

De jonge patrijs eet vooral de insecten die op deze bloemen afkomen, als ze ouder zijn eten ze de zaden. Volgens Herman Simmelink van de Wildbeheereenheid Aalten werkt dit heel goed. 'Het aantal broedparen is van minder dan 10 in 2012 naar 42 broedparen gegaan. Dit is heel mooi en kan alleen maar omdat iedereen samenwerkt hieraan.' Bovendien komen er dankzij dit project niet alleen meer patrijzen, maar ook meer andere vogelsoorten, insecten en zoogdieren.

Volgens Frans ter Bogt van vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek zwermen de patrijzen ook uit naar de omliggende gebieden. 'Het aantal paren is niet alleen in de gemeente Aalten toegenomen, maar ook in de buurgemeenten en zelfs in Duitsland. Daar zijn we heel trots op.' De twee heren zijn de drijvende kracht achter het project en steken er beiden heel wat uren in. Ook geven ze rondleidingen door het gebied en laten ze andere vogelwerkgroepen zien hoe ze 'samen voor de patrijs' ook in hun eigen gemeente kunnen realiseren.

Gouden Mispel

De gemeente Aalten heeft het project voorgedragen voor De Gouden Mispel. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) wil met de Gouden Mispel goede en mooie landschapsinitiatieven stimuleren. De mispel staat hiermee symbool voor een gezond (cultuur)landschap. Komend najaar wordt duidelijk of het project ook genomineerd wordt en de prijs krijgt.

Meer over dit onderwerp:
Aalten Achterhoek Cultuur Natuur Provincie
Deel dit artikel:

Reageren