Autoriteit Persoonsgegevens had opslaan gegevens Arnhemse afvalpas niet mogen gedogen

ARNHEM - De Autoriteit Persoonsgegevens had eerder dit jaar niet mogen gedogen dat de gemeente Arnhem illegaal persoonsgegevens van gebruikers opslaat via de afvalpas. Dat blijkt uit een uitspraak die de voorzieningenrechter in Arnhem donderdag heeft gedaan.

Sinds 2014 moeten Arnhemmers hun vuilniszakken in ondergrondse containers gooien. De container gaat alleen open door een persoonsgebonden pasje voor een scanner te houden. Arnhemmer Michiel Jonker maakte meteen bezwaar tegen dat systeem, omdat de gemeente op die manier bij kan houden waar, wanneer en hoeveel vuilnis hij weggooit zonder dat daar een reden voor is. Ook kan uit zijn gegevens afgelezen worden wanneer hij bijvoorbeeld met vakantie is.

Systeem wordt aangepast

De gemeente Arnhem gaf Jonker gelijk en heeft de leverancier van het afvalsysteem in april al gevraagd om de software zo aan te passen dat die gegevens niet meer kunnen worden uitgelezen. In oktober moeten de wijzigingen in de software zijn doorgevoerd.

Omdat de gemeente al had besloten om het systeem aan te passen, besloot de Autoriteit Persoonsgegevens de situatie te gedogen. Dat had niet gemogen, stelt de rechter nu. Naar verwachting neemt de autoriteit voor eind augustus een nieuw besluit over de gegevens die worden opgeslagen na de aanpassingen.

Arnhemmers kunnen de afvalbakken en de afvalpassen gewoon blijven gebruiken.

Strijder voor privacy

Jonker trekt vaker ten strijde voor de bescherming van persoonsgegevens, bijvoorbeeld door te kunnen reizen met een anonieme voordeelurenkaart. De rechter hem eerder gelijk in een zaak tegen de Autoriteit Persoonsgegevens. Toen oordeelde de rechtbank dat de instantie meer onderzoek moet doen naar de manier waarop de NS persoonsgegevens verwerkt.

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel: