Terugkijken: De Zwarte Cross is begonnen

LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross is begonnen. De eerste dag staat in het teken van de opbouw. Veel praalwagens en versierde caravans zijn afgereisd naar Lichtenvoorde, dat zorgde voor lange files. De komende dagen volg je alles rondom de 21e editie van het evenement via onze liveblogs.

Een impressie van de eerste dag:

Lees hier alles van de eerste dag terug:

18.13 Live vanaf de Zwarte Cross.

18.00 Voor de festivalgangers is dit nu het walhalla.

17.20 Kom maar op.. Wie biedt meer.

17:05 Dit jaar staat er iets bijzonders te gebeuren tijdens de Zwarte Cross. Het crossprogramma is uitgebreid met de finale van de Dutch Masters of Motorcross. Aan dit Nederlands kampioenschap doen twintig bekende internationale crossers mee. Het is de reden dat de Zwarte Cross dit jaar een week eerder begint. De crossers die meedoen hebben een apart deel van de camping om zich voor te kunnen bereiden. Daar is het nu nog rustig.

16.45 Feestgangers worden niet gespaard. Eerst lange files om vervolgens twee uur in de rij te staan. Het is druk, heel druk bij de Zwarte Cross. Ook zijn de beveiligingscontroles uitgebreid. 'Iedere tas wordt gecontroleerd.'

16.35 De voertuigen moeten eerst door een keuring heen op de Zwarte Cross. Er wordt gekeken of ze aan alle eisen voldoen. Bij deze deelnemers is er het een en ander afgekeurd. Werk aan de winkel dus om toch mee te kunnen doen.

16.15 Wat kom je zoal tegen op een middagje Zwarte Cross? Nou dit!

16.00 Nog nooit op de Zwarte Cross geweest? Of ga je dit jaar voor de eerste keer? Dit moet je gezien hebben! De Zwarte Cross voor dummies.

15:45 De groetjes aan Nijmegen vanuit Lichtenvoorde. 'Welkom op de mooiste en zwaarste vierdaagse van Nederland.'

15.30 Bij de Zwarte Cross kan echt alles.

15.20 De camping stroomt feestend vol. 'De sfeer is gewoon heel erg leuk, we houden van dat boerenkantje', zeggen twee Belgische dames.

15.00 Van heinde en verre komen feestvierders naar Lichtenvoorde. Die Zwarte Cross willen ze ook op de eilanden niet missen.

14.50 De muziek op Zwarte Cross komt mondjesmaat op gang. De klapper is Rowwen Hèze in de megatent vanavond. Er is ook een kampvuur laat op de avond met optredens van Heavy Hoempa en The Heinoos. Vanaf morgen barst het echt los en zijn alle podia open. Van DJ Paul Elstak tot Guus Meeuwis en van Undercover Metallica tot WC Experience, ze komen allemaal.

14.35 We hebben haar gevonden hoor! Het festival icoon Tante Rikie wenst iedereen een hele fijne cross toe.

14.20 Campingwinkel, check! Supermarktje, check! Snackbar, check! WC's met douches, check! Het is net een echte camping.

14.10 Snapchatten, appen of facebooken tijdens de Zwarte Cross? Geen probleem! Er zijn vier extra masten geplaatst om iedereen van mobiel internet te kunnen voorzien. 

14.00 Het Rennerskwartier is open! Het lange wachten in de files wordt beloond met de mooiste creaties. 

13.35 De rit naar de Zwarte Cross is een attractie op zich. Zwaaien jullie even terug?

13.25 Arriva zet extra treinen in tijdens de Zwarte Cross. Die rijden ’s avonds en ’s nachts, waardoor festivalbezoekers langer op het terrein kunnen blijven. Het gaat om de trajecten tussen Winterswijk en Arnhem en Winterswijk en Zutphen. De laatste treinen vertrekken rond 01.00 uur ‘s nachts.

13.10 Enorme drukte bij het Rennerskwartier, de plek voor deelnemers van de cross. Mensen moeten soms uren wachten. 'Er komt geen einde aan.'

13.00 File bij de ingang van de Zwarte Cross. Kijk live mee!

12.50 Komende dagen staan hier Jovink & The Voederbietels, Guus Meeuwis, Racoon, Chef'Special en Golden Earring. 

12.35 Het wordt wisselvallig weer tijdens de Zwarte Cross. Vandaag en zondag zijn de beste dagen met weinig neerslag. Goed nieuws voor de mensen die hun tentje op gaan zetten dus! Zondag wordt het zelfs zomers met 24 graden en zon.

12.15 File, file, file. De A12, A18, N18 en N313 zijn de belangrijkste knelpunten. Even op de rem en dan weer lekker deurdonderen.

12.05 Sfeerbeheer helpt de bezoekers van biertjes af, die mogen niet meegesmokkeld worden. De controle is flink dit jaar.

11.50 Bezoekers krijgen een warm welkom van deze kinderen!

11.35 Geen kaarten voor de Zwarte Cross? Alleen voor vrijdag zijn er nog een aantal beschikbaar. De organisatie verwacht weer een uitverkochte editie. Dat betekent 220.000 bezoekers in Lichtenvoorde. 'Hoeveel kaarten we op vrijdag kunnen verkopen, weten we nu natuurlijk niet, maar we verwachten dat we ’s ochtends en ’s middags nog volop kaarten aan de kassa kunnen aanbieden en dat we dan aan het eind van de dag, net als vorig jaar, uitverkopen.'

11.25 Heb je een prachtige bus aangeschaft voor een mooi weekend; start die niet meer. Net voor het Zwarte Cross terrein is de groep stil komen te staan. 

11.15 Op de A18 richting Varsseveld sta je nu zo'n vijftien minuten vast. Op de A12 staat vier kilometer file. Ook op de N313 bij Lichtenvoorde is het druk. Die drukte lijkt voorlopig nog niet af te nemen. 

11.00 Je hebt gelukkig wel wat te kijken tijdens het filerijden. De wagens gaan massaal op weg naar het festivalterrein. 

10.45 De wagens trekken een hoop bekijks. Langs de N18 staan veel mensen te kijken naar de voorbijrijdende caravans.

10.30 Al flinke drukte op de wegen richting Zwarte Cross, vooralsnog is de vertraging klein.

10.20 Op de Zwarte Cross staan dit jaar 234 bands, 800 theaterartiesten en 33 stuntshows gepland. De organisatie wil haar bezoekers verrassen: zo is er een festivalstrand, waar ook kan worden gezwommen, een foodtruckfestival, een bruine kroeg en een nachtfietsenmaker.

10.15 De gemeente Oost Gelre heeft verkeersmaatregelen genomen om de drukte in goede banen te leiden. Een overzicht van de maatregelen is hier te vinden.

10.05 Verslaggever Niels Kater sprak met de vriendengroep.

10.00 Aan de Thunderbird 2 van de vriendengroep van Arno Nijhuis is twee jaar gewerkt. 'We hebben vannacht tot 00.00 uur doorgebouwd', zegt Nijhuis op Radio Gelderland

09.45 Op allerlei plekken verzamelen zich vriendengroepen die vaak met versierde voertuigen naar de cross rijden.

Foto's: Michel Kroneman

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: