Nieuws

Vader ontwerpt poppenhuis voor zoon (7) met stofwisselingsziekte

DOETINCHEM - Hij heeft een grote glimlach op zijn gezicht als zijn vader aan een eendje trekt dat aan zijn rolstoel hangt. De 7-jarige Sverre uit Doetinchem heeft een energiestofwisselingsziekte, waardoor hij niet zelfstandig kan lopen, zitten of eten. Hij heeft altijd hulp nodig. 'Maar als er iemand met hem speelt, is hij de koning te rijk', zegt vader Peter Masselink.
Peter is architect en ontwierp een poppenhuis voor Sverre. Het is geen houten bouwwerkje, nee. Het is een gigantisch ei met touwtjes aan de onderkant. Als je aan de touwtjes trekt dan bewegen poppetjes in het ei. 'Zo kan zijn zusje Juliet heel leuk met Sverre spelen', legt vader uit.
Foto: Omroep Gelderland

Huis met schapengeluiden

Het ei is één van de poppenhuizen die de komende weken te zien zijn in een tentoonstelling in het Brabantse Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur in Tilburg. Peter heeft 18 architecten gevraagd om een poppenhuis te ontwerpen voor kinderen zoals Sverre. 'De reacties en de creaties zijn overweldigend', zegt hij.
Luister naar het interview met Peter Masselink:
Samen met zijn vader is Peter de expositieruimte aan het inrichten. 'Dit is een heel bijzonder poppenhuis'. Hij steekt zijn hand erin. Opeens klinkt er schapengeluid. 'En als je hier je hand insteekt dan hoor je een badderend kind', lacht hij. 'Hier word je zo vrolijk van!'. Het poppenhuis met de geluiden is de favoriet van zoon Sverre. 'Hij doet de schaapjes zelfs na.'

Poppenhuis van 180 kilo

Naast een geluidenpoppenhuis is er ook een heel groot rond poppenhuis dat bestaat uit allemaal hele kleine poppetjes. 'Er zijn ook poppetjes met het been eraf, echt een architectengrap'. lacht Peter. 'Bij dit poppenhuis gaat het erom dat je in de zorg niet alleen bent, je doet het samen. Dat ervaren wij ook als ouders van Sverre.'
Het gestolde poppenhuis, is een gietijzeren poppenhuis van maar liefst 180 kilo. Aan de buitenkant ziet het eruit zoals we allemaal denken dat een poppenhuis eruit moet zien, met muren, raampjes en dakpannen. Maar als je binnenin kijkt, dan ziet het er heel anders uit. 'De architect heeft zich afgevraagd wat een kind zoals Sverre een prettige ruimte vindt.' Het resultaat zijn grote, ronde, holle ruimtes in het poppenhuis.
Een favoriet heeft Masselink niet. 'Ik vind het zo mooi dat het allemaal verschillende verhalen zijn. Ieder poppenhuis is echt heel anders en de één is wel geschikt voor Sverre om mee te spelen en een ander vindt hij niks aan, maar vindt wellicht een ander kind wel heel leuk'. Op de website van Peter Masselink, Dolls' Houses, staan alle poppenhuizen afgebeeld.

Veiling

De poppententoonstelling reist in augustus door naar Heerlen en daarna naar Amsterdam. Als de tentoonstellingen zijn afgelopen, worden de huizen geveild. De opbrengst komt ten goede aan stichtingen die zich inzetten voor meer onderzoek naar energiestofwisselingsziektes en het vinden van een medicijn.