'Crossen door de bossen is een slecht idee'

EWIJK - Het had ze zo leuk geleken: racen door de bosrand langs recreatieplas De Groene Heuvels bij Ewijk. Helaas, het bedrijf Fundustry Nijmegen krijgt geen toestemming van de gemeente Beuningen.

Fundustry is een bedrijf dat op verschillende locaties in Nederland recreatieve en educatieve activiteiten aanbiedt. Zo ook bij recreatiepark De Groene Heuvels, dat daar aan het water ligt.

Het bedrijf zou de activiteiten van de vestiging in Ewijk graag uitbreiden met rijden in offroad auto's en op quads op een nog aan te leggen behendigheidsparcours.

'Bedaarde recreatie' in bos

De gemeente Beuningen vindt dat dus geen goed idee. Het past niet in de bestemming 'bos', zo schrijft de gemeente. De bomen fungeren nu als bufferzone tussen de snelweg A50 en het recreatiepark. Beuningen wil die buffer niet aantasten.

In het bos is ruimte voor 'bedaarde recreatie', zoals wandelen. Maar het rijden op quads en offroad voertuigen is de gemeente te rumoerig. Bovendien zal ruimte gemaakt moeten worden voor het parcours door het kappen van bomen. Dat is op zichzelf al in strijd met de bestemming bos, vindt de gemeente.

De crosslocatie in een afbeelding uit het rapport van Fundustry

Mensen komen er doorgaans voor hun rust

Fundustry heeft haar best gedaan om de medewerking van de gemeente te krijgen. Een dik rapport legt de plannen uit en geeft aan dat het volgens het bedrijf bijvoorbeeld met de geluidsoverlast reuze meevalt. Ook zouden de voertuigen op zo'n behendigheidsparcours maar maximaal tien kilometer per uur rijden, dus van écht scheuren is dan geen sprake volgens het bedrijf.

De gemeente is sceptisch: 'Hoewel gesteld wordt dat de voertuigen langzaam zullen rijden en daardoor een beperkte geluidsproductie hebben, is dit nauwelijks te handhaven. Lawaaisport is expliciet uitgesloten in het bestemmingsplan en niet passend op een recreatieterrein als De Groene Heuvels waar mensen doorgaans komen voor hun rust.'

Meer over dit onderwerp:
Beuningen Natuur Politiek
Deel dit artikel:

Reageren