Het einde van de woestijnvos: Erwin Rommel

LIVAROT - Op 17 juli 1944 beschieten geallieerde jachtvliegtuigen een Duitse auto bij het plaatsje Livarot onder Caen. De chauffeur wordt gedood, een passagier raakt zwaargewond. Die passagier is de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel die op dat moment een inspectietocht langs het front maakt.

Rommel; voert in Normandië het bevel over Heeresgruppe B.die daar fel slag levert met de geallieerden. Rommel staat bij de geallieerden bekend als de Desert Fox, een bijnaam die hij kreeg als commandant van het succesvolle Duitse Afrika Korps dat in Noord-Afrika zowel tegenover de Britten als de Amerikanen stond.

1941: Rommel in Noord-Afrika bij Tobroek - publiek domein 

Hitlers favoriet

In mei 1940 waren het zijn tanklegers die in Frankrijk een razendsnelle doorbraak naar de Kanaalkust forceerden. Zijn successen aan het font maakten Rommel tot Hitlers favoriete generaal.

 En Rommel geldt als de architect van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de Atlantische kust die hij als 'inspecteur' bezocht en die volgens hem flink versterkt moest worden.

Rommel inspecteert versperringen op de Normandische stranden - Wikipedia Commons

De zware verwondingen aan zijn been zorgen ervoor dat Rommel niet meer terugkeert in actieve dienst. Na de mislukte aanslag op Hitler op 20 juli duikt zijn naam op als betrokkene bij de samenzwering. Rommel zelf zou volgens zijn weduwe tegen een moordaanslag zijn geweest. Wel wilde hij Hitler ten val brengen en hem laten boeten voor zijn misdaden.

Gedwongen dood

De vanwege zijn militaire successen populaire Rommel krijgt op 14 oktober 1944 thuis in Herrlingen de keus: zelfmoord plegen en een staatsbegrafenis krijgen of worden gearresteerd, met alle gevolgen voor zijn familie. Rommel kiest voor het eerste.

De staatsbegrafenis van de in ongenade gevallen Rommel - Wikipedia commons

De Deutsche Wochenschau doet verslag van de begrafenis van Rommel die in Duitsland geld als een held. Slechts weinigen kenden de werkelijke toedracht van zijn gedwongen dood:

Meer over dit onderwerp:
Op weg naar 2020
Deel dit artikel: