De wind is gedraaid: toch geen windmolens langs de grens bij Groesbeek

GROESBEEK - Goed nieuws voor de actiegroep Tegenwind in het Reichswald. Waar ze al die tijd zo bang voor waren, gaat nu toch niet gebeuren. De twaalf reusachtige windmolens in het Reichswald langs de grens bij Groesbeek komen er niet.

Lang tegen windmolens vechten kan dus helpen. De regionale Duitse krant Rheinische Post meldt dat de politici van de Regionalrat een streep door de plannen heeft gezet. Lang zag het er naar uit dat ze er zouden komen. Twaalf stalen kolossen van 200 meter hoog aan de Kartenspielerweg. Vanaf bijvoorbeeld de Zevenheuvelenweg in Groesbeek zou het uitzicht over het Reichswald nooit meer hetzelfde zijn.

Dat leidde tot veel verzet. Zelfs burgemeester Slinkman van de gemeente Berg en Dal vond het nodig om een brief naar de Duitse buren te sturen om zijn grote zorgen te uiten over de gevreesde aantasting van het landschap. De gemeente nam een Duitse advocaat in de arm om er alles aan te kunnen doen om de plannen te dwarsbomen. Inwoners van het gebied aan beiden zijden van de grens verzetten zich lange tijd met spandoeken, protestborden, posters en wat al niet meer.Uitzicht vanaf de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek. Fotomontage: actiegroep Tegenwind

Zeer waardevol landschap

De wind begon langzaamaan te draaien en de plannen kregen meer en meer tegenwind. Aantasting van het landschap leek voor de Duitse buren nooit echt een onderwerp. Maar begin dit jaar waarschuwde een overheidsdienst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen de plannenmakers. Het bosgebied aan de Kartenspielerweg in de gemeente Kranenburg bleek te worden gezien als een zeer waardevol landschap.

Er zijn elders in de gemeente Kranenburg nog opties om windmolens te bouwen. Maar de kans dat die pal aan de grens zullen verrijzen, is niet heel groot. Er zijn veel regels waaraan voldaan moet worden, zoals bijvoorbeeld een behoorlijke afstand tot bebouwing.

Zie ook:

Meer tegenwind voor windmolenplannen bij Groesbeek

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Berg en Dal Groesbeek Milieu Natuur Politiek Nieuws
Deel dit artikel: