Gelderlanders verkopen stroom aan eigen gemeenten

ARNHEM - Het is nog niet eerder gedaan: burgers die stroom gaan leveren aan hun eigen gemeenten. Vanaf 1 januari 2018 halen 17 gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen hun elektriciteit uit duurzame energiebronnen als wind, zon en water uit eigen regio.

Inwoners van die gemeenten, verenigd in corporaties, leveren zo bijvoorbeeld stroom voor de lantaarnpalen in hun eigen straat.

'De bescheiden schaal keert terug', noemen de initiatiefnemers dat. De Europese aanbesteding om stroom te mogen leveren aan de 17 Gelderse gemeenten is gewonnen door een lokale energieleverancier die in samenwerking met burgers nieuwe wind- en zonneparken gaat realiseren.

'Hopelijk volgen er meer gemeenten'

Voor minstens vijf jaar zorgt De Groene Stroomfabriek uit Nijmegen voor de elektriciteit, met een verlengingsoptie van maximaal 15 jaar. Als projectontwikkelaar voert stichting Wiek-II samen met burgercoöperaties een reeks duurzame stroomprojecten in het Gelderse uit. Het windpark Nijmegen-Betuwe (met ruim 1000 leden) ging in december als eerste open.

Elektriciteit die nodig is voor de dienstgebouwen, wijkcentra, sporthallen, straatverlichting is zo honderd procent duurzaam en lokaal. Zo blijft het geld ook in de regio. Harriët Tiemens, wethouder van Nijmegen en coördinerend bestuurder voor de 17 gemeenten: 'Niet eerder hebben gemeenten in Nederland de inkoop van elektriciteit gekoppeld aan de voorwaarden van honderd procent duurzaam en lokaal opwekken. Dit is een geweldige impuls voor andere lokale en regionale samenwerkingsverbanden, die een energieneutrale toekomst dichterbij willen brengen. Wij zetten als eerste deze stap in Nederland, hopelijk volgen er meer gemeenten.'

Stroom dankzij burgers

'Burgers uit de regio spelen in deze samenwerking een belangrijke rol als energieproducent', zegt Pim de Ridder. Hij is bestuurslid van stichting Wiek-II. 'Dan heb ik het over energiecoöperaties, opgetuigd door burgers. Gaat straks het licht in gemeentehuizen aan, dan is dat dankzij burgers die stroom opwekken voor hun lokale overheid. Een primeur van formaat, die de Nederlandse energietransitie in een nieuwe fase brengt. Het eigenaarschap van de energievoorziening keert terug in onze eigen omgeving, bij de lokale overheid, burgers en lokale ondernemers.'

De samenwerkende 17 gemeenten in de aanbesteding zijn: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.

Veel energieprojecten zijn te vinden op: www.burgersgevenenergie.nl