Spectaculair herstel waterkwaliteit beken Achterhoek

WINTERSWIJK HENXEL - Maatregelen die de waterkwaliteit van beken in de Achterhoek moeten verbeteren, laten spectaculaire resultaten zien. Diersoorten die bijna uitgestorven waren, groeien weer in aantal.

Het televisieprogramma Buitengewoon, Harm zwerft door Gelderland besteedt zaterdag aandacht aan de Achterhoekse beken. Daar zijn de afgelopen twintig jaar allerlei maatregelen genomen die de waterkwaliteit moeten verbeteren.

Presentator Harm Edens gaat bijvoorbeeld op zoek naar de zeldzame bosbeekjuffer, samen met ecoloog Matthijs de Vos van Waterschap Rijn IJssel. Deze libelle was bijna uitgestorven in Nederland, maar doet het nu weer goed in de Achterhoekse beken. Een duidelijk teken van natuurherstel volgens de ecoloog.

Problemen die zich in het verleden hebben voorgedaan, zijn lozingen van landbouwgif in de Ratumse beek en grootschalige gierlozingen in de Kleine beek en Boven-Slinge. Het waterschap heeft sinds eind vorige eeuw allerlei maatregelen genomen. Daarmee is het water weer schoner, de beken meanderen weer doordat omgevallen bomen blijven liggen en er zijn meer insecten, voeding voor flora en fauna. De bosbeekjuffer is een indicator van de verbeterde luchtkwaliteit. Eind jaren 80 werd het aantal geschat op een kleine veertig libellen. Nu zitten er een paar duizend.

Vissenpoep

In de Ratumse beek bij Winterswijk vindt ook een bijzonder onderzoek plaats naar vissenpoep. Ger Boedeltje, ecoloog en leraar, doet onderzoek naar de verspreiding van plantenzaden door de poep van vissen. Bekend is dat zaden door de beek stroomafwaarts worden meegevoerd om ergens anders te ontkiemen.

Als ze ook in vissenpoep worden meegenomen, betekent dat dat zaden zich ook stroomopwaarts kunnen verspreiden. Voor het onderzoek worden drie soorten vissen gevangen; rietvoorns, zeelten en blankvoorns. Die verblijven in bakken waar ze in poepen en die poep wordt opgevangen. De zaden worden eruit gehaald en in Nijmegen opgekweekt om te kijken of ze het maag en darmstelsel van de vissen overleven. In het najaar worden de resultaten gepubliceerd. Presentator Harm Edens kijkt nu al mee naar het onderzoek.

Buitengewoon, Harm zwerft door Gelderland is zaterdag te zien op TV Gelderland, vanaf 17.20 uur, ieder uur herhaald
Meer over dit onderwerp:
BuitenGewoon Uitzendingen Natuur
Deel dit artikel:

Reageren