Deze week in Uit met Esther

ARNHEM - Komende week gaat Esther op de spirituele tour en krijgt ze een rondleiding bij het Eigenwijs festival in Vierhouten, kijken we vooruit bij het openluchttheater "Op Heilige grond", belicht Pieter het Vierdaagsemonument en hebben we een portret van Erik Buijs.

Eigenwijs Festival

Vier dagen onderdompelen in spiritualiteit, dat kan in Vierhouten bij het Eigenwijs Festival. Een evenement met talrijke workshops, lezingen, activiteiten en ontmoetingen op het gebied van hekserij, sjamanisme, heidendom, natuurbeleving en persoonlijke ontwikkeling. Esther kreeg een rondleiding.

 

Openluchttheater 'Op heilige grond' Lochem

In het wat vervallen klooster, nabij het openluchttheater, zitten de nonnen op zwart zaad  en met hun handen in het haar. Om bijv.  een aannemer te kunnen betalen moet er geld in het laadje komen.

De dames besluiten om kamers in het klooster te gaan verhuren. Dit zet hun rustige leven volledig op z’n kop. Vroeger kwamen de nonnen slechts eens per jaar tijdens het Lochemse popfestival in contact met andere personen. Tegenwoordig komen ze ineens dagelijks in contact met allemaal voor hen nieuwe en vreemde figuren,  die al dan niet uit eigen wil een tijdje in het klooster verblijven.

‘Op Heilige Grond’ is een vrolijk theaterstuk vol humor en muziek. Hilarische momenten en een heel verrassend slot maken het zeker de moeite waard om hier getuige van te zijn.

 

Het Vierdaagsemonument

Eén week per jaar zijn het Julianapark en de Wedren in Nijmegen even centurm van de wandelwereld: als in de derde week van juli de Vierdaagse wordt gehouden. De rest van het jaar herinnert een klein stukje grasveld met een aantal monumenten in het Juliananpark aan het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld.

Meest in het oog springend is de bronzen beeldengroep van een jongetje en meisje. Wandelaars zijn het. Zij draagt een gladiool, het symbool van de Vierdaagse. Levensgroot zijn ze. In 1966 gemaakt door kunstenares Vera van Hasselt. Iets minder opvallend ligt daar ook een monument ter herinnering aan 2006. Na één dag werd de Vierdaagse toen afgelast nadat twee mannen overleden.

 

Meer over dit onderwerp:
UIT met Esther
Deel dit artikel: