Kind meldt 'dierenleed' bij hockeytoernooi; aangifte tegen organisatie

BARNEVELD - Het Comité Dierennoodhulp gaat aangifte doen tegen de Mixed Hockey Club Barneveld. Die zou afgelopen weekend tijdens een toernooi vijftig levende kuikens als 'attractie' hebben gebruikt.

Het Scharrelei-toernooi is een jaarlijks terugkerend evenement op de Barneveldse hockeyclub. Traditiegetrouw stond er zaterdag en zondag een bak met vijftig eendagskuikens in de kantine. De diertjes komen van een boer en gaan na afloop van het toernooi naar de slacht.

Medelijden

Dit jaar liep het echter anders. Dierennoodhulp kreeg zondag een melding van een 12-jarig meisje dat meespeelde op het toernooi en medelijden had met de kuikens. Zij gaf te kennen dat de kuikens zo nu en dan op de grond vielen. 'Het is mishandeling om deze kwetsbare diertjes eerst twee dagen te gebruiken als attractie', zegt Sandra van de Werd van de dierenwelzijnsorganisatie.

Zij vindt het niet te verteren dat de beestjes constant worden opgepakt en soms zelfs op de vloer belanden. Daarom doet het comité - een landelijke organisatie die gevestigd is in Amsterdam - aangifte van dierenmishandeling tegen de hockeyclub. Ook wordt een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Hockeyclub verbaasd

Peter van den Brink is voorzitter van de hockeyclub en zit in de organisatie van het toernooi. Hij vindt het erg jammer dat er zoveel ophef is ontstaan rondom het toernooi dat vooral leuk moet zijn voor kinderen. 'Er staat al sinds jaar en dag een bak kuikens op het toernooi', legt hij uit. 'Wij hebben ons nooit gerealiseerd dat dit als schokkend zou kunnen worden ervaren.'

De voorzitter gaat met zijn bestuur overleggen of de kuikens volgend jaar nog wel terugkeren op het toernooi. 'Als dit anno 2017 niet meer kan, dan moeten we daarnaar kijken. Daar heb ik respect voor', zegt hij. 

Kuikens gered

Door de klacht van de 12-jarige zijn de kuikens dit jaar gered. Alle vijftig zijn maandagochtend opgehaald door het meisje en haar ouders en naar een opvang in Ochten gebracht. Daar worden ze opgehaald door medewerkers van Akka's Ganzenparadijs, waar de dieren rustig oud kunnen worden.

Meer over dit onderwerp:
Barneveld
Deel dit artikel: