Nieuws

Arnhemmers vrezen restafval en stank

Inwoners van Arnhem maken zich zorgen over de invoering van een nieuw systeem voor afvalstoffenheffing. Dat blijkt uit een publieksonderzoek van Omroep Gelderland, andere regionale omroepen en de NOS. © Archief Omroep Gelderland
ARNHEM - Inwoners van Arnhem maken zich zorgen over de invoering van een nieuw systeem voor afvalstoffenheffing. Dat blijkt uit een publieksonderzoek van Omroep Gelderland, andere regionale omroepen en de NOS.
De gemeente Arnhem wil per 1 januari volgend jaar diftar invoeren, waarbij het tarief mede gebaseerd is op het aantal zakken restafval dat wordt weggebracht bij een ondergrondse container.
Bij diftar is een deel van het afvalstoffenheffingstarief een vast bedrag en voor iedereen gelijk. Het andere, variabele deel wordt dus bepaald door het aantal zakken restafval dat een huishouden aanbiedt. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de meeste Gelderse gemeenten met dit systeem proberen de hoeveelheid aangeboden restafval te reduceren. 

Bang voor meer zwerfafval

Arnhemmers zijn bang dat de nieuwe manier van afvalstoffenheffing voor meer zwerfafval gaat zorgen. 'Vanaf volgend jaar dient er betaald te worden per zak aan restafval. Ik vrees dat er daardoor zakken naast de verzamelcontainer gezet gaan worden. Ik ga dat zelf waarschijnlijk ook doen', is een reactie. En ook: 'Als we straks moeten gaan betalen voorzie ik een grote vieze bende, want bij mij in de wijk wonen veel mensen die niet willen of kunnen betalen.'

'Stinkende vuilniszakken in huis'

Het restafval gaat dan in zakken van 60 liter in de ondergrondse container, die met een afvalpas geopend wordt. 'Dit zorgt naar mijn mening voor hogere kosten en mogelijk zwerfafval. Daarnaast moet de afvalzak dan langer in huis staan waardoor het gaat stinken', aldus een Arnhemmer. Een ander zegt vooral in de zomer zo'n grote vuilniszak in huis niet fijn te vinden.
Bij de start van diftar kan het afval alleen in zakken van 60 liter worden aangeboden. Maar het college van Arnhem wil dit wel aanpassen: 'Bewoners die moeite hebben om grote en zware 60-literzakken te tillen of bewoners die weinig restafval produceren waardoor het lang duurt voordat een grote zak vol is, krijgen in de toekomst de mogelijkheid om ook 30-literzakken aan te bieden. Fasegewijs worden, afhankelijk van waar er behoefte is, ondergrondse containers omgebouwd waarin 30-literzakken passen. Het tarief per zak wordt dan ook aangepast.'

Besluit valt in juli

De gemeenteraad van Arnhem heeft eerder dit jaar ingestemd met de invoering van het nieuwe systeem. De raad neemt naar verwachting in juli een definitief besluit over de aanpak die het college voorstelt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!