Nieuws

In één maand verdronken al 4 zwemmers in de Gelderse rivieren

ARNHEM - Zwemmen in de grote rivieren is levensgevaarlijk. De afgelopen weken verdronken 4 mensen in onze provincie, maar is dat veel?
Rijkswaterstaat en de hulpdiensten waarschuwen er elk jaar voor: ga niet zwemmen in de grote rivieren. De stroming is enorm sterk, de bodem is verraderlijk en de temperatuurverschillen zijn groot. Zelfs voor gevorderde zwemmers is het levensgevaarlijk. Toch zoeken mensen elke zomer verkoeling in de Waal, IJssel of Rijn, soms met dodelijke afloop. De afgelopen vier weken zijn in Gelderland al zeker vier mensen verdronken. 

Wageningen

Op 30 mei wordt het lichaam gevonden van een 17-jarige jongen in Den Bosch. Samen met een andere jongen wilde het slachtoffer de Nederrijn bij Wageningen overzwemmen. De jongeren waren weggelopen van de O.G. Heldringstichting in Zetten.

Oosterhout

Afgelopen zondag 18 juni wordt in Oosterhout een 51-jarige man uit Polen als vermist opgegeven. Dinsdag wordt een lichaam gevonden in Rossum, bij Sluis St. Andries. Waarschijnlijk gaat het om de verdronken Pool, maar de politie moet daar nog uitsluitsel over geven.

Andelst

Op 20 juni raakt een 39-jarige man uit Andelst spoorloos bij het zwemmen in de Waal. Familieleden zien hem tijdens een zwempartij onder water verdwijnen en niet meer bovenkomen. Een dag later komt het bericht dat zijn lichaam is gevonden, bij de Veerweg in Wamel. 
Klaske Koopmans van Rijkswaterstaat vertelde eerder over de gevaren van het zwemmen in de rivier: 'In de buurt van schepen heb je vaak last van aanzuiging en er zitten draaikolken in het water. Ook is de bodem vaak veranderlijk. Loop je het ene moment nog op de grond, kan het zo zijn dat je een stap verder niet meer kunt staan. En dan gaan temperatuurverschillen spelen - diep water is een stuk kouder - , met als gevolg kramp en onderkoeling en in het ergste geval verdrinking',

Tiel

Donderdagavond 22 juni wordt in de Waal het lichaam gevonden van een 13-jarige jongen uit Tiel. Hij verdween eerder op de dag in de rivier. De tiener uit Tiel raakte zoek toen hij met een groepje jongeren aan het zwemmen was.

Bovengemiddeld veel verdrinkingen

Volgens Rijkswaterstaat verdronken vorig jaar in Gelderland 11 mensen bij het zwemmen in de grote rivieren en kanalen. Ook dit jaar lijken er meer mensen te verdrinken in open water dan gemiddeld (5,8 doden per jaar).

Steeds minder verdrinkingen

Het aantal drenkelingen daalt al jaren. In de jaren 50 verdronken nog zo'n 400 tot 500 mensen per jaar, inmiddels is dat teruggedrongen tot minder dan 100. Het gaat dan om alle niet-opzettelijke verdrinkingen in open water, zwembaden, badkamers en zowel door verdrinking als verdrinking na een val.

Wat valt op aan de slachtoffers?

Opvallend meer mannen dan vrouwen verdrinken. Ook zijn jongeren tot 15 jaar oververtegenwoordigd, net als 65-plussers, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Ook verdrinken bovengemiddeld veel niet-westerse allochtonen. Zij kunnen relatief vaak niet (goed) zwemmen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!