Nieuws

Rijbewijs gehaald, maar identiteit gestolen; hoesje wijst jongeren op risico identiteitsfraude

NIJKERK - Geslaagd ! Het halen van je rijbewijs is voor velen een bijzonder moment. Vooral jongeren delen een foto van hun eerste rijbewijs dan ook graag op social media, maar daarmee zijn ze kwetsbaar voor identiteitsfraude. De gemeente Nijkerk wil dat haar inwoners zich bewuster worden van de gevaren van het delen van hun identiteit op internet en komt met een speciaal hoesje dat de persoonsgegevens afschermt.
Jongeren krijgen voortaan hun rijbewijs in het speciale hoesje. Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh overhandigde Emmelien Thies donderdag het eerste exemplaar. Verder krijgt iedereen die in Nijkerk een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs komt ophalen een flyer mee, waarin wordt uitgelegd wat je kan doen om identiteitsfraude te voorkomen. 

Huis kopen met gestolen identiteit

Cybercriminelen kunnen met de persoonlijke gegevens aan de haal gaan. Ze kunnen dan bijvoorbeeld inkopen doen op internet onder andermans naam, de artikelen bij hen thuis laten bezorgen en hun slachtoffers opzadelen met de betaling. Ook kunnen ze met een gestolen paspoort een lening aangaan, een huis kopen, of een verkeersovertreding begaan onder de naam van iemand anders. Die komt er pas achter als er rekeningen voor hem of haar binnenkomen, die flink in de papieren kunnen lopen. 
Volgens de Veiligheidsmonitor 2016 van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centraal Bureau voor de Statistiek is vorig jaar 0,4 procent van de Nederlanders slachtoffer geweest van identiteitsfraude. Het gaat dan om onder andere skimming, het kopiëren van een bankpas of creditcard in een winkel of bij een pinautomaat, en om phishing/pharming, het kopiëren van betalingsinformatie via het internet, bijvoorbeeld via een gehackte computer of via een valse website. De Fraudehelpdesk in Apeldoorn tekent hierbij aan dat het percentage slachtoffers gebaseerd is op het aantal aangiftes. Omdat lang niet iedereen aangifte doet, is het werkelijke aantal gedupeerden hoger.

Hoe voorkom je identiteitsfraude ?

Tips van de Fraudehelpdesk:
- Geef niet zomaar een kopie van uw ID-bewijs: Een klein aantal organisaties mogen een kopie van een identiteitsbewijs maken, zoals werkgevers en banken. Als een autoverhuurbedrijf of hotel toch vraagt om een kopie van rijbewijs of paspoort, maak het document dan onbruikbaar voor criminelen. 
- Wees voorzichtig met de informatie die u over uzelf vrijgeeft, op bijvoorbeeld social media of in mailtjes. Geef nooit zomaar privégegevens aan onbekenden. Reageer ook niet op zogenoemde phishingmails, die melden dat u een prijs hebt gewonnen of een rekening moet bevestigen. 
- Pas op met persoonlijke informatie op papier: Bewaar belangrijke documenten, zoals bankafschriften en DigiD op een veilige plek. Verander ook regelmatig wachtwoorden van bijvoorbeeld DigiD en uw e-mailaccount.