Protestactie tegen sloop Blauwe Golven in Arnhem

ARNHEM - Verschillende werkgroepen gaan actievoeren tegen de sloop van het kunstwerk de Blauwe Golven in Arnhem. Volgens de actievoerders wil het gemeentebestuur niet overleggen en nadenken over alternatieven.

De Blauwe Golven ligt op het Roermondsplein, een verkeersplein in Arnhem bij de Nelson Mandelabrug. Het is waarschijnlijk het grootste omgevingskunstwerk van Nederland. De gemeente wil het plaats laten maken voor een 'groene creatieve corridor.'

Kunstenaar komt zelf protesteren

Op dit moment dient het kunstwerk als parkeerplaats. En dat was ook precies de opzet van het ontwerp dat kunstenaar Peter Struycken in de jaren zeventig creëerde. 'Het was in de jaren zestig een stuk dat nog niet aangepakt was vanuit de oorlog. Er waren kleine heuveltjes met puin waar mensen hun auto's parkeerden. Van daaruit ontstond ook het idee voor de Blauwe Golven bij de aanleg van het Roermondsplein', vertelt hij.

Kunstwerk jarenlang verwaarloosd

Volgens de actievoerders ligt het kunstwerk er vervuild bij en moet het nodig worden schoongemaakt. Ze zijn niet tegen de plannen van een creatieve corridor, maar ze willen juist dat de Blauwe Golven er onderdeel van worden. 

Volgens Struycken had hij in zijn ontwerp rekening gehouden met aanpassingen. Tijdens het ontwerp stond het definitieve verkeersplein nog niet vast, zo heeft hij aan wethouder Elfrink laten weten. Wel vindt hij dat het kunstwerk niet versnipperd mag worden. 

Op 22 september komt de kunstenaar, die op Curaçao woont, naar Arnhem tijdens een actie van de Werkgroep Behoud Blauwe Golven Arnhem en de Werkgroep Monumentale Kunst van Bond Heemschut. 

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Regio Arnhem
Deel dit artikel:

Reageren