Chaos bij Arnhemse zorginstelling, eigenaar trekt stekker eruit

ARNHEM - Het is een grote chaos bij de Arnhemse zorginstelling De Zorgdrager. Al het personeel heeft zich ziek gemeld, er is grote onrust onder de cliënten en verzekeraars geven geen geld meer omdat ze zich afvragen of er wel goede zorg wordt geleverd. Daarbovenop komt nog een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Deze week wordt faillissement aangevraagd, zegt directeur en eigenaar Perry Telgt tegen Omroep Gelderland. De nekslag is volgens hem dat er geen geld meer komt van de verzekeraars Menzis en VGZ. 

Ondanks de onrust in de instelling verzekert Telgt dat er geen cliënt op straat komt te staan. Toch maken cliënten zich hier wel zorgen over, zeggen ze anoniem tegen Omroep Gelderland

De Zorgdrager is een instelling met 43 licht verstandelijk beperkte jongeren, ex-verslaafden, tienermoeders of jongeren met psychiatrische- of gedragsproblemen. De organisatie huurt panden in Arnhem, Nijmegen, Ede en Groningen. Vervolgens wordt er woonruimte doorverhuurd aan cliënten.

Gespannen sfeer

Zowel vanuit het personeel als vanuit de cliënten wordt gezegd dat directeur Telgt al maandenlang geen huur voor de woningen betaalt. Al het personeel heeft zich ziek gemeld, naar verluidt omdat ze hun salaris niet krijgen.

Op dit moment onderzoekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg de situatie bij De Zorgdrager. De sfeer is volgens het personeel en de cliënten gespannen, maar niemand wil zich hierover met naam en toenaam uitlaten.

'Ik word er zo moe van'

Perry Telgt bevestigt dat er een klacht is ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg: 'Ik word er zo moe van. Iemand heeft van binnenuit een klacht ingediend en daar moest ik uitleg over komen geven. Er is niks, maar een faillissement is wel onomkeerbaar. Ik trek de stekker eruit.'

De inspectie laat weten signalen te hebben gekregen die duiden op mogelijke risico's voor goede zorg. Specifieker willen ze er niet op ingaan in het belang van het toezicht. Ook de verzekeraars willen er verder niets over zeggen.

Cliënten in het gedrang

De directeur zegt voor de meeste cliënten al vervangende woonruimte te hebben gevonden. 'Eigenlijk zou ik moeten zeggen: zak er allemaal maar in, zoek het maar uit. Maar ik ben nog druk bezig om cliënten onder te brengen.' 

De gemeente Arnhem zegt signalen te hebben gekregen dat cliënten van De Zorgdrager mogelijk in het gedrang zouden komen. Volgens een woordvoerder probeert de gemeente er alles aan te doen om een oplossing te vinden en moet onder anderen met de inzet van wijkcoaches worden voorkomen dat mensen gedupeerd raken.

Weet u meer over de situatie bij De Zorgdrager? Tip de redactie via omroep@gld.nl
Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel: