Jorrit (13) uit Meteren reist via knuffeltje over de wereld

METEREN - De 13-jarige Jorrit uit Meteren kan door zijn maag-darmziekte en autisme bijna niet meer naar buiten, maar toch wil hij graag nog wat van de wereld zien. Daarom doet hij dat nu via zijn knuffel Happy. Die is niet alleen altijd bij hem, maar via een kleine replica ook in Japan, Madrid en andere plaatsen.

Zaterdag is het zover. Dan wordt Jorrit's boek Happy gepresenteerd. In het boek volgen we de reizen van knuffel Happy die dingen doet die Jorrit niet meer zelf kan.

Een paal vol infusen

De 13-jarige Jorrit heeft klassiek autisme. En door een maag-darm ziekte zit hij aan bed gekluisterd. Door zijn autisme spreekt Jorrit maar weinig met leeftijdsgenootjes. En door zijn maag-darmziekte kan hij niets eten (zelfs niet proeven), heeft hij geen gevoel meer in zijn voeten, is hij heel snel moe en ligt hij altijd aan een paal vol infusen. 

Happy

Zijn knuffel Happy is altijd in de buurt en misschien wel de beste vriend van Jorrit. De knuffel zorgt eigenlijk voor drie dingen; hij doet wat Jorrit leuk vindt, zoals schaken en gamen. Maar hij ondergaat ook de medische dingen die Jorrit ondergaat; van echo's in het ziekenhuis tot een prikje. En het derde is misschien nog wel belangrijker; hij doet wat Jorrit graag had willen doen, maar nu niet meer kan. Zoals boomklimmen, iets eten en reizen.

Ajax en Real Madrid

En dat reizen doet een kleine replica van Happy nu voor Jorrit. Zijn moeder plaatste een oproep op Twitter en nog dezelfde week zit het knuffeltje op het vliegtuig naar het lievelingsland van Jorrit; Japan. Daar eet Happy sushi, kijkt hij rond en gaat veel op de foto. Die foto's komen weer bij Jorrit die zo met de avonturen van Happy mee kan genieten. En Happy is ook al in het stadion van Real Madrid geweest. 

Tweetje

Moeder Anne Strik is overdonderd door het succes van Twitter; 'je kent de social media vooral als iets waar heel veel negatiefs op geplaatst wordt. Maar onze oproep werd zo snel opgepikt en doet veel met mensen, en daardoor zie je dat er vooral ook veel mensen iets goeds willen doen.' Ze zegt dat er veel aanbiedingen voor Happy binnen gekomen zijn, maar ze houdt vast aan het strakke plan dat Jorrit voor Happy in gedachte heeft. 

Boek

Alle avonturen zijn nu gebundeld in het boek. Zaterdag is de presentatie in de bibliotheek van MFC- Meteren.

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Deel dit artikel: