Bever bijt zwemster in de Lek: 'Ik voelde ineens een enorm gat in mijn been'

CULEMBORG - De 52-jarige Corinne Leopold uit Culemborg is vrijdagavond gebeten door een bever. Dat gebeurde terwijl zij zwom in de rivier de Lek.

De wond is in het ziekenhuis gehecht. Volgens beverkenner Willy de Koning uit Sittard komt het hoogst zelden voor dat bevers in het water mensen of dieren aanvallen. Op het land zijn er meer voorbeelden van bekend.

Foto: de bewuste bever in de Lek

Volgens De Koning heeft de bever zich in dit geval vermoedelijk bedreigd gevoeld. Ook kan het zijn dat in de buurt van de zwemplek een beverburcht met jongen is. Het advies is dan ook in dit soort gevallen bevers te mijden en niet te verstoren. De Culemborgse zegt dat ze de bever niet zag aankomen.

'Ik was zoals in de zomer bijna dagelijks bij zonsondergang aan het zwemmen en ineens voel ik een scherpe pijn in mijn been. Ik dacht eerst nog aan een vis, maar ik zie tot mijn verbazing ineens een enorme zwarte bever van mij wegzwemmen. Ik voelde aan mijn been en voelde daar een enorm gat zitten', aldus Corinne Leopold. Het ziekenhuispersoneel, dat de wond behandelde, had nog nooit te maken gehad met een beverbeet.

Vilmar Dijkstra van de Zoogdierenvereniging stelt in een reactie, dat bevers van nature niet agressief zijn en dat dit dier geschrokken moet zijn van de zwemster. 'Een ongelukkige samenloop van omstandigheden'. Volgens Willy de Koning kan dit soort incidenten vaker gaan voorkomen, omdat er ook steeds meer bevers zijn in Nederland. "En als het inderdaad een zwarte bever is dan is dat ook frappant. Die komt tot nog toe eigenlijk alleen in Limburg voor', aldus De Koning.

Volgens de Culemborgse gaat het nog wel even duren voor ze weer in de Lek durft te zwemmen.

Meer over dit onderwerp:
Culemborg Natuur
Deel dit artikel:

Reageren