'Het gaat goed, het gaat goed in Veldhuizen'

EDE - Er gebeurt natuurlijk nog wel eens wat, maar het gaat stukken beter met Veldhuizen. Dat zeggen de bewoners van de probleemwijk in Ede. Een rapport dat is opgesteld na een onderzoek in opdracht van de gemeenteraad van Ede bevestigt hun verhaal.

Veldhuizen werd de afgelopen jaren geterroriseerd door hangjongeren. In brand gestoken auto's en vernielingen waren schering en inslag. In de wijk gold enige tijd een samenscholingsverbod.

'Het gaat goed, het gaat goed', zegt Marie Timmerman, de voorzitter van de bewonerscommissie. Timmerman is een van de bewoners die voor het onderzoek zijn ondervraagd. 19 personen hun zegje: 12 sleutelfiguren in de wijk, zoals de directeuren van de basisscholen en bestuursleden van sportclubs. Verder ook 7 bewoners onder wie 2 jongeren.

De bewoners mochten voor het onderzoek hun zegje doen over hoe ze aankijken naar de aanpak van de gemeente Ede van de overlast in hun wijk. 'We hebben laatst nog in een interview met Omroep Gelderland gezegd: we willen rust in de wijk', aldus Timmerman. 'En het is inderdaad rustiger geworden.'

Groepsgesprek met 15 jongeren

Daar bleef het niet bij. Ook was er een groepsinterview met vijftien jongeren en een gesprek met een grote groep mannen in de moskee Al Mouahidin. Tenslotte haalden de onderzoekers tijdens een drukbezochte bewonersbijeenkomst veel informatie op. 

'We hebben de meeste jongeren in beeld en zeker als jongeren problemen gaan veroorzaken dan krijgen wij signalen. Via scholen of de sociale teams of de jeugd-BOA'S of jongerenwerkers', zegt verantwoordelijk wethouder Leon Meijer. 'Er loopt heel wat rond in de wijk. Er zijn heel wat activiteiten.' 

Timmerman van de bewonerscommissie is positief: 'Als je de wijkagent een appje stuurt, nou hij is er meteen.'

Wethouder: de basis is goed

Het onderzoeksrapport is donderdag in de gemeenteraad van Ede besproken. 'Het belangrijkste voor ons is dat de bewoners erkennen: de basis in onze wijk is goed', zegt wethouder Meijer. 'Maar laten we dat vooral uitbouwen naar een veilige en goede leefomgeving.'

Een eerder onderzoeksrapport over Veldhuizen werd destijds afgekraakt. Bewoners en jongeren waren niet bij die studie betrokken. De SGP in de gemeenteraad sprak van een gemiste kans. 

Zie ook:

 

Meer over dit onderwerp:
Ede Brand Criminaliteit Politiek
Deel dit artikel:

Reageren